Hackeri v Česku po nemocnici ochromili aj bane, položili sieť OKD

Česká spoločnosť OKD z bezpečnostných dôvodov prerušila ťažbu vo všetkých svojich baniach na Karvinsku. Dôvodom sú hackerské útoky, ktoré ochromili počítačovú sieť firmy, povedal v pondelok hovorca OKD Ivo Čelechovský.

24.12.2019 17:07
debata (21)

Na mieste sú odborníci z českého Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť. Firma už začala reinštaláciu najdôležitejších staníc a obnovu systémov, ktoré budú pre zabezpečenie ťažby a bezpečnosti pracovať v oddelenej malej sieti, ktorú počítačoví experti vytvárajú. Analýza vírusu bude k dispozícii až v novom roku a kompletná obnova dát bude časovo náročná. Na vyšetrovanie útoku spolupracuje s OKD polícia, uviedol minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Tento mesiac napadol kryptovírus počítačový systém nemocnice v Benešove. Zariadenie fungovalo v obmedzenom režime, na náprave pracovali IT špecialisti. Po útoku vírusom nebolo možné spustiť prístroje vrátane počítačovej siete, plánované operácie bolo treba zrušiť. Lekári tam začnú operovať až v januári.

Padla celá sieť

„Počítačová sieť spoločnosti OKD sa z nedele na pondelok stala obeťou hackerského útoku, ktorý spôsobil okamžitú nefunkčnosť celej siete ťažobnej firmy a všetkých ich serverov. V súčasnej dobe je teda mimo prevádzky kompletná sieťová infraštruktúra a z bezpečnostných dôvodov vedenie spoločnosti OKD okamžite ukončilo aj ťažbu vo všetkých svojich baniach,“ uviedol Čelechovský.

Prvý atak škodlivého kódu podľa neho prišiel v piatok 20. decembra. „Účelom bolo podľa počítačových špecialistov vytvorenie vstupného bodu. Hlavný útok potom prišiel v nedeľu 22. decembra okolo 22:00, keď škodlivý kód komplexne napadol a ochromil celú infraštruktúru firmy,“ uviedol hovorca OKD.

Aj keď ťažba neprebieha, do podzemia fárajú zamestnanci, ktorí kontrolujú jednotlivé systémy a vykonávajú fyzickú údržbu. „Elektronická čidlá, ktorá monitorujú výskyt metánu v podzemí, sú úplne funkčné. Sú vedené samostatne mimo základnú sieť,“ povedal v utorok Čelechovský.

Obnova dát potrvá

Vedúci IT oddelenia firmy Martin Straka uviedol, že je potrebné nielen kompletne obnoviť dáta zo záloh, ale hlavne urobiť takzvané čisté inštalácie, tak ako v prípade benešovskej nemocnice.

„Avšak podľa vyjadrenia počítačových expertov z Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) bude obnova časovo náročnejšia, pretože infraštruktúra OKD je niekoľkokrát zložitejšia ako v nemocnici,“ uviedol Straka.

Čelechovský ČTK povedal, že úplnú charakteristiku zisteného vírusu a jeho analýzu vrátane účinného spôsobu jeho likvidácie a bezpečného vyčistenia všetkých staníc OKD bude mať s ohľadom na časové dispozície NÚKIB k dispozícii až v novom roku.

„Avšak už teraz v priebehu vianočných sviatkov firma začala s reinštaláciou najdôležitejších staníc a s obnovou systémov, ktoré budú pracovať v takzvanej oddelenej malej sieti, a to hlavne s ohľadom na zabezpečenie plánovanej ťažby, ale predovšetkým bezpečnosť zamestnancov,“ uviedol.

Povedal, že firma len dokončievala ťažbu naplánovaných objemov a na sviatky mala mať obmedzenú prevádzku. Spôsobené škody tak podľa Čelechovského nebudú vysoké. Plná prevádzka sa tak začne podľa plánu 27. decembra.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #hacker #bane