Rusi si neúspech nepripúšťajú: Nord Stream 2 vieme dokončiť

Rusko je napriek americkým sankciám schopné dokončiť výstavbu plynovodu Nord Stream 2 počas niekoľkých mesiacov. Disponuje totiž plavidlami na kladenie potrubia, ktoré sú na to potrebné.

27.12.2019 11:37
Nord Stram 2, potrubie, plyn Foto: ,
Loď Solitaire kládla podmorské potrubie plynovodu Nord Stream 2.
debata (288)

V rozhovore, ktorý v piatok odvysielala televízia Rossija 24, to povedal ruský minister energetiky Alexander Novak. Americké sankcie sú namierené práve proti prevádzkovateľom lodí, ktoré majú na starosti kladenie potrubia v mori.

Minister tak potvrdil skoršie slová ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, podľa ktorého americké sankcie nepredstavujú „žiadnu katastrofu“ a projekt bude o niekoľko mesiacov hotový. Nord Stream 2 má po dne Baltského mora privádzať plyn z Ruska do Nemecka.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň podpísal zákon, ktorý zahŕňa uvalenie sankcií na podniky spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2. Švajčiarsko-holandská spoločnosť Allseas uviedla, že preto pozastavila kladenie potrubia pre Nord Stream 2. Firma prevádzkuje lode, ktoré sa touto činnosťou zaoberajú.

Spojené štáty tvrdia, že im ide o ochranu európskych záujmov pred prílišným vplyvom Ruska. Nemeckí komentátori ale za postupom Washingtonu vidia predovšetkým snahu presadiť sa na európskom trhu s americkým zemným plynom. Ten je ale teraz oproti ruskému drahší.

Medvedev začiatkom tohto týždňa nariadil svojej vláde vypracovať odvetné opatrenia za americké sankcie proti plynovodu Nord Stream 2. Sankcie označil za krok, ktorý je „namierený proti hospodárskej súťaži“ a ktorý nezodpovedá zásadám medzinárodného práva a obchodu.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn #plynovod #Nord Stream