Rusi chystajú pre Američanov 'adekvátnu' odpoveď za sankcie za Nord Stream 2

Reakcia Ruska na sankcie USA v súvislosti s výstavbou plynovodu Nord Stream 2 bude "adekvátna" a plynovod sa napriek americkým sankciám dostavia. Povedal to v nedeľu podpredseda ruskej vlády Dmitrij Kozak. Projekt podporili aj ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

29.12.2019 16:23 , aktualizované: 19:27
debata (256)

Informovala o tom ruská agentúra TASS, ktorá sa odvolala na jeho vyjadrenia v programe televíznej stanice Rossija 1.

„Naše kroky budú dobre vyvážené a adekvátne,“ odpovedal Kozak v programe Vesti Nedeli stanice Rossija 1 na otázku, aká bude odpoveď Ruska na americké sankcie v súvislosti s projektom Severný prúd 2. Zároveň dodal, že napriek sankciám a obmedzeniam sa plynovod dostavia.

„Vieme, ako to urobiť,“ dodal Kozak. Podľa neho Američania uvažujú inak, ak ide o energetickú bezpečnosť ostatných krajín. „Ak by sa to týkalo ich vlastnej energetickej bezpečnosti, predpokladám, že by konali odlišne,“ povedal.

Putin a Merkelová podporil plynovod

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová v telefonickom rozhovore potvrdili svoju podporu projektu Nord Stream 2. Zároveň ocenili pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť pri rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou o tranzite ruského plynu do Európy. Uviedla to v nedeľu tlačová služba Kremľa, ktorú citovala agentúra TASS.

„Obe strany diskutovali o otázkach spolupráce v oblasti dodávok plynu. Zopakovali, že aj naďalej podporujú výstavbu plynovodu Severný prúd 2, a poukázali aj na pokrok, ktorý sa dosiahol počas rokovaní o tranzite ruského plynu cez územie Ukrajiny od 1. januára 2020,“ uviedla tlačová služba.

Moskva, ako aj Berlín kritizovali sankcie USA. Rusko to označilo za krok odporujúci všetkým medzinárodným normám a Nemecko za zasahovanie do jeho vnútorných záležitostí. Predseda SPD Norbert Walter-Borjans vyhlásil, že „Trump si chce Európu ekonomicky podmaniť“.

Rusko teraz plánuje dokončiť projekt samo. Podľa ruského ministra energetiky Alexandra Novaka by výstavbu plynovodu mohol do konca dotiahnuť prevádzkovateľ projektu Nord Stream AG, v ktorom Gazprom kontroluje väčšinu. To si však vyžiada niekoľko mesiacov navyše.

Sankcie dokončenie posunú

Americký prezident Donald Trump 20. decembra podpísal zákon o výdavkoch na obranu, súčasťou ktorého sú aj sankcie voči firmám podieľajúcim sa na výstavbe plynovodu Severný prúd 2. Podľa Američanov projekt zvyšuje závislosť Európskej únie od dovozu plynu z Ruska. Podľa Moskvy, ako aj Nemecka, na ktorého územie má plynovod priamo z Ruska smerovať, však USA zasahujú do vnútorných záležitostí iných štátov.

Efekt sa však dostavil. Po podpise zákona v USA švajčiarska spoločnosť Allseas, ktorá zabezpečovala kladenie potrubia v Baltickom mori, svoje práce na projekte plynovodu pozastavila a plavidlá stiahla z oblasti.

Ruský minister energetiky Alexander Novak tento týždeň vyhlásil, že projekt by mohlo Rusko dokončiť samo. Uviedol, že by to mohla zrealizovať spoločnosť Nord Stream AG, v ktorej väčšinu kontroluje ruský Gazprom a ktorá celý projekt prevádzkuje. Vyžiada si to však niekoľko mesiacov navyše. Podľa Novaka by následne plynovod mohli do prevádzky uviesť namiesto polovice koncom roka 2020.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn #sankcie #Nord Stream