Tajomný Žiga. Ohlásil nádejnú veľkú investíciu, tají od koho

Slovensko čaká podľa ministra hospodárstva Petra Žigu veľká expanzia už etablovaného investora. Šéf rezortu hospodárstva to uviedol v rozhovore pre agentúru SITA. Žiadne ďalšie podrobnosti však povedať nechcel.

30.12.2019 11:27
debata (15)

„Možno nebude nový veľký investor, ale pôjde o expanziu už v súčasnosti na Slovensku pôsobiaceho investora. Rokujeme veľmi intenzívne, nateraz viac neprezradím,“ povedal minister.

Ku konca tohto roka má pritom Ministerstvo hospodárstva SR a Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) rozpracovaných 80 investičných projektov za 5,9 mld. eur. Rozpracované sú podľa šéfa rezortu hospodárstva viaceré investície veľkého rozsahu nad 50 mil. eur. „Budeme sa snažiť takýchto investorov usmerňovať primárne do regiónov stredného a východného Slovenska,“ potvrdil minister.

Rezort a agentúra majú rozpracovaných 12 projektov s vysokou pridanou hodnotou – R&D centrá a iné centrá služieb. „Aktuálne viac ako polovica všetkých investičných projektov zvažuje umiestnenie aj do najmenej rozvinutých okresov. Tieto investície v odhadovanej výške viac než 4 miliardy eur majú potenciál vytvoriť viac ako 22 tisíc nových pracovných miest,“ doplnil Žiga.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu je štátna agentúra Slovenskej republiky, ktorá vznikla v roku 2001 v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Jej poslaním je podpora exportných aktivít slovenských spoločností na globálnom trhu a prílev investícií na Slovensko.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #SARIO #investície #Peter Žiga