Plasty na jedno použitie už v Ikei nenájdete

Spoločnosť IKEA na Slovensku, v Českej republike a v Maďarsku od 1. januára budúceho roka vyraďuje jednorazové plastové výrobky zo svojho sortimentu bytového zariadenia.

30.12.2019 13:22
debata (5)

Zákazníci si už nebudú môcť kúpiť jednorazové plastové výrobky, ako sú slamky do nápojov, taniere, poháre, príbor, miešadlá, vrecká na ľad, vrecia na odpad, plastom poťahované papierové taniere a poháre.

Cieľom spoločnosti je prispôsobiť modelu obehového hospodárstva všetky aspekty svojho podnikania a do roku 2030 chcú prejsť na výrobu všetkých výrobkov len z obnoviteľných a recyklovateľných materiálov a podporovať ich opravu, opätovný predaj alebo recykláciu. Informovala o tom v tlačovej správe spoločnosť Ikea.

"Plasty nie sú nevyhnutne zlým materiálom, ak sa používajú opakovane a recyklujú sa na konci životnosti výrobku. Používanie jednorazových výrobkov vedie k neefektívnemu využívaniu prírodných zdrojov a prispieva k rozsiahlemu znečisťovaniu životného prostredia. Chceme inšpirovať našich zákazníkov, umožniť im, aby veci používali opakovane a aby uprednostňovali výrobky vyrobené udržateľným spôsobom, napríklad plastové výrobky vyrobené z recyklovaných PET fliaš. Takýchto výrobkov máme v našom sortimente veľa a v nasledujúcich rokoch plánujeme uvádzať ďalšie,“ uviedol manažér pre trvalo udržateľný rozvoj v Česku, Maďarsku a na Slovensku Vladimir Víšek.

Spoločnosť Ikea uvedie nový sortiment výrobkov na jedno použitie vo všetkých reštauráciách, bistrách a kaviarňach Ikea. Súčasné poháre, príbor, misky, taniere a slamky vymenia za výrobky z udržateľnejších materiálov s tým, že všetok materiál použitý v nových výrobkoch na jedno použitie pochádza z obnoviteľných zdrojov.

"Najväčšou výzvou pri odstraňovaní jednorazových plastov z nášho sortimentu výrobkov na jedno použitie je vnútorné poťahovanie pohárov na nápoje. Z bezpečnostných dôvodov musia mať všetky poháre na nápoje z vnútornej strany špeciálnu tenkú vrstvu, ktorá zabráni presakovaniu tekutiny a rozmočeniu papiera. Jediné komerčne dostupné riešenie, ktoré dnes spĺňa túto požiadavku, je založené na plastoch,“ informovala Ikea.

V novom sortimente výrobkov na jedno použitie vymenila spoločnosť Ikea papierové poháre poťahované plastom z prvotných fosílnych materiálov za také, ktoré sú poťahované vrstvou z udržateľnejšieho plastu vyrobeného z cukrovej trstiny, ktorá je obnoviteľným zdrojom. "Aby mali naši zákazníci prístup k pitnej vode, vo všetkých našich obchodných domoch sme namontovali fontánky, z ktorých si môžu zadarmo naplniť svoje znovu použiteľné fľaše vodou. Zároveň hľadáme udržateľnejšie riešenia pre zákazníkov, ktorí si chcú kúpiť fľašu s vodou a zobrať si ju so sebou. Momentálne ju totiž predávame len v PET fľašiach,“ dodáva Víšek.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #plasty #klimatická kríza