Ako z filmu. Exšéf Nissanu mal zmiznúť z Japonska schovaný v debne

Bývalý predseda správnej rady japonskej automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn odletel z Japonska schovaný v debne na hudobný nástroj, informovala v utorok libanonská televízia MTV Lebanon.

31.12.2019 08:40 , aktualizované: 17:13
Carlos Ghosn Foto:
Carlos Ghosn, bývalý predseda predstavenstva automobilky Nissan a šéf aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi, sa dostal do väzenia pre obvinenie zo sprenevery firemných financií.
debata (20)

Ľavicové odbory Renaultu CGT žiadajú vysvetlenie, ako sa z krajiny vychádzajúceho slnka dostal a kto mu pomohol, napísala agentúra AFP. Architekt francúzsko-japonskej automobilovej aliancie Renault-Nissan, do ktorej sa v roku 2016 zapojila aj automobilka Mitsubishi, sa mal v Japonsku postaviť pred súd pre obvinenie z finančných deliktov, vrátane podhodnocovania príjmov vo finančných výkazoch.

Podľa televízie MTV Lebanon odletel tento francúzsky občan, ktorý sa narodil v Brazílii a vyrastal v Libanone, z regionálneho japonského letiska v debne určenej na prepravu hudobného nástroja. Pomohla mu bezpečnostná agentúra a pri vstupe do Libanonu z Turecka mal pri sebe francúzsky pas. Zdroje týchto informácií libanonská televízia neuvádza.

„Dúfame, že všetko vyjde na svetlo, a najmä to, kto Carlosovi Ghosn pomohol,“ uviedol v komuniké odborov CGT Fabien Gâche.

„Ako sa mohol z Japonska dostať, keď od jeho obhajcov vieme, že krajinu opustiť nesmel a že jeho pohyb a styky s ostatnými podliehali prísnym kontrolám,“ pýtal sa zástupca francúzskych odborov.

„Ako mohol prejsť letiskovou kontrolou bez pasu – veď jeho obhajcovi tvrdia, že majú jeho francúzsky, brazílsky aj libanonský pas,“ dodal.

„Carlos Ghosn si znovu dovolil rozhodovať o tom, čo nepodlieha zákonu, rovnako ako si dovolil bez akéhokoľvek súdneho konania prepustiť stovky tisíc zamestnancov,“ uzavrel Gâche.

Ghosn: Japonská justícia je zmanipulovaná

„Teraz som v Libanone a nebudem už rukojemníkom zmanipulovanej japonskej justície, ktorá počíta s prezumpciou viny, kde je rozšírená diskriminácia a sú popierané základné ľudské práva,“ uviedol vo vyhlásení.

„Neutiekol som pred spravodlivosťou – unikol som pred nespravodlivosťou a politickou perzekúciou,“ konštatoval Ghosn a dodal, že momentálne je už schopný „slobodne“ komunikovať s médiami, čo podľa vlastných slov začne robiť od „budúceho týždňa“.

Ghosna zatkli v Tokiu vlani 19. novembra, a to pre podozrenia z výrazného podhodnocovania svojich príjmov v rokoch 2011–2015 a zo zneužívania financií automobilky Nissan na osobné účely. Po zatknutí prišiel o kreslo predsedu predstavenstva Nissanu a celej aliancie Renault–Nissan–Mitsubishi, aj o post šéfa Renaultu.

Vo väzbe strávil Ghosn spolu 130 dní, následne ho prepustili na kauciu. Súdny proces s ním sa mal v Japonsku uskutočniť na jar budúceho roka, uviedla AFP.

Ghosn vznesené obvinenia popiera. Jeho právny tím sa snažil dosiahnuť stiahnutie celého prípadu, pričom sa odvolával na viaceré pochybenia prokuratúry.

Dosiaľ nie je zrejmé, ako sa Ghosnovi podarilo opustiť Japonsko, kde bol prepustený na kauciu, no mal zakázané opustiť krajinu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Nissan #Carlos Ghosn