Účet za vlaňajšok. Plánovaný mínus v rozpočte štát zvýšil o 160 miliónov

Štátny rozpočet na rok 2019 rátal s deficitom vo výške 2 miliardy 40 miliónov eur. Konečný účet je vo výške 2 miliardy 200 miliónov, informovalo ministerstvo financií.

02.01.2020 13:24
debata (1)

Je to horší výsledok ako vlani, keď mínus rozpočte dosiahol sumu 1,182 miliardy eur. Štátny rozpočet je súčasťou verejných financií, do ktorých patria aj rozpočty ďalších subjektov, napríklad samospráv.

Vláda na jeseň ustúpila od zámeru dosiahnuť vyrovnaný rozpočet verejných financií v rokoch 2019 i 2020. Vla­ňajší deficit v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárastol o 86 percent. Oroti plánovaným 2,04 miliardy eur bol schodok rozpočtu vlani vyšší o 7,8 percenta.

Minuloročné príjmy štátneho rozpočtu stúpli medziročne o 2,9 percenta zhruba na 15,83 miliardy eur, a to aj vďaka vyššiemu výberu daní, ktoré tvoria hlavnú časť rozpočtových príjmov. Výdavky štátneho rozpočtu vzrástli o 8,8 percenta na takmer 18,03 miliardy eur.

Do rozpočtových výdavkov sa premietlo napríklad zvýšenie platov zamestnancov verejného sektora, ďalej nákup nových vojenských stíhačiek, rovnako ako zvýšenie existujúcich či zavedenie nových príspevkov v sociálnej oblasti.

Na tento rok, kedy sa na Slovensku uskutočnia parlamentné voľby, počíta koaličný kabinet so schodkom štátneho rozpočtu na hotovostnom princípe takmer 2,77 miliardy eur.

Hospodárenie štátu je súčasťou verejných financií, ktoré by tento rok podľa vlády mali vykázať deficit zodpovedajúci sume 0,49 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Nezávislá rozpočtová rada ale už skôr upozornila, že bez dodatočných opatrení môže deficit verejných financií krajiny stúpnuť až na 1,8 percenta HDP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #Slovensko