Do blízkosti ambasády USA v Bagdade dopadla raketa kaťuša, obete nie sú

Dve rakety zasiahli v sobotu leteckú základňu al-Balad v Iraku, kde sú umiestnení americkí vojaci, a dva mínometné granáty dopadli do bagdadskej Zelenej zóny. Ide o prísne stráženú štvrť, kde sa nachádza aj veľvyslanectvo Spojených štátov a vládne budovy. Tlačovú agentúru AFP o tom informovali dva bezpečnostné zdroje.

04.01.2020 01:26 , aktualizované: 19:46
USA, vojaci, Irak Foto: ,
Vojaci americkej armády v prvý deň roku 2020 nastupujú na palubu lietadla C-17 a odlietajú do Iraku.
debata (258)

Podľa agentúry Reuters dopadla do blízkosti amerického veľvyslanectva raketa kaťuša, ale obete nie sú.

V americkom areáli v Bagdade, kde sa nachádzajú okrem diplomatov aj príslušníci armády, sa okamžite rozozneli sirény.

Leteckú základňu al-Balad, severne od Bagdadu, zasiahli rakety kaťuša.

USA sa obávajú útokov proti svojim misiám a základniam po celom Iraku, kde sú umiestnení americkí vojaci. Príčinou obáv je presne cielený piatkový útok dronom pri letisku v Bagdade, ktorý zabil iránskeho vplyvného generála Kásema Solejmáního.

Iracká armáda poprela informácie o nálete pri Bagdade

Iracká armáda poprela, že sa oblasť pri vojenskej základne Tádží severne od Bagdadu v noci na sobotu stala dejiskom leteckého útoku na zdravotnícky konvoj.

Informuje o tom agentúra Reuters. Iracké Ľudové mobilizačné sily (PMF), milície podporované Iránom, predtým uviedli, že konvoj zdravotníkov sa stal terčom náletu. Neskôr však vydali ďalšie vyhlásenie, podľa ktorého sa v Tádží žiadny zdravotnícky konvoj cieľom leteckého útoku nestal.

Tiež hovorckyňa medzinárodnej koalície vedenej USA, ktorá v Iraku bojuje proti teroristickej organizácii Islamský štát, už skôr informovala, že koalícia v posledných dňoch žiadne letecké údery blízkosti leteckej základný Tádží nepodnikla.

Agentúra AP predtým s odvolaním sa na vyhlásenie nemenovaného predstaviteľa Iraku napísala, že útok zničil dve vozidlá a vyžiadal si životy piatich členov Teheránom podporovanej milície. Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj v irackej armáde hovorí o šiestich zabitých a troch vážne zranených.

Informácie sa objavili deň po tom, keď americký raketový útok v irackom hlavnom meste zabil popredného iránskeho generála Kásema Solejmáního.

USA popreli, že nesú zodpovednosť za sobotňajší útok v Iraku

Spojené štáty popreli, že nesú zodpovednosť za útok, ktorý si v sobotu v ranných hodinách severne od Bagdadu vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch a niekoľko ťažko zranených. S odvolaním sa na tvít amerického plukovníka Milesa Cugginsa o tom informovala agentúra TASS.

„Jednotky operácie Inherent Resolve nepodnikli v posledných dňoch žiadne nálety v oblasti základne pri meste Tádží (severne od Bagdadu),“ napísal Cuggins.

Spravodajská stanica al-Džazíra s odvolaním sa na vlastné zdroje uviedla, že pri útoku, ktorý sa odohral na ceste vedúcej k základni síl vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi, zahynulo najmenej šesť ľudí vrátane niekoľkých zdravotníkov. Agentúra Reuters v súvislosti s náletom informovala o ďalších troch osobách, ktoré pri útoku utrpeli vážne zranenia.

Predstavitelia šiitských Ľudových mobilizačných síl, ktoré mali byť cieľom náletu, odmietli tvrdenia, že by sa na mieste útoku nachádzal akýkoľvek ich vysokopostavený veliteľ.

Inherent Resolve je americká vojenská operácia zameraná na boj proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii.

258 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Irán #zabitie Solejmáního