Komora exekútorov: Exekúcie sú zastavené, ale dlhy automaticky nezaniknú

Zastavením starších exekučných konaní nezanikajú automaticky aj dlžoby. Veritelia môžu svoje peniaze vymáhať cez nové podania.

06.01.2020 11:39
debata (7)

Občanov na to upozorňuje Slovenská komora exekútorov v súvislosti so zákonom o ukončení niektorých exekučných konaní z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý platí od 1. januára tohto roka. Podľa legislatívy budú zastavené tie exekúcie, ktoré sa začali pred 1. aprílom 2017, a v ktorých sa za posledných 18 mesiacov nevymohlo viac ako 15 eur.

„Každý dlžník má naďalej svoj záväzok voči konkrétnemu veriteľovi a ten ho môže od neho opätovne vymáhať novou exekúciou. Je mylná predstava, že zákonným zastavením exekúcie sa dlžník zbavil aj svojho dlhu,” upozorňuje prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller. Agentúre SITA poskytla jeho stanovisko hovorkyňa Stanislava Kolesárová.

Komora exekútorov viacnásobne vyzývala občanov v exekúcii, aby svoje dlhy zaplatili a vyhli sa tak možným nákladom na novú exekúciu. Ak sa veriteľ totiž rozhodne opätovne podať návrh na vykonanie exekúcie, dlžník bude musieť uhradiť okrem svojho pôvodného dlhu aj náklady na zastavenie pôvodnej exekúcie vo výške 35 eur a náklady na nové podanie vo výške 16,50 eur.

Legislatíva platí od 1. januára tohto roka a dotkne sa státisícov spisov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #exekúcie #Exekútor