Ustúpi minister financií kamionistom? Tí chcú ísť do krajnosti

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá v utorok vstúpila do výstražného štrajku v Bratislave, na Orave a v Košiciach proti podmienkam podnikania v cestnej doprave, je odhodlaná ísť do krajností. Cesty blokovala aj v stredu a pokračovať chcú aj vo štvrtok. Rokovali na ministerstve financií, ale k dohode nedošlo.

08.01.2020 12:29 , aktualizované: 17:58
debata (83)

VIDEO: Pozrite sa, ako to vyzerá, keď cestu blokujú traktory aj kamióny. Zábery sú z protestu v Košiciach.

Video

Ako organizácia informovala v tlačovej správe, žiada rokovanie s vládou o svojich predložených požiadavkách, pričom čaká v dobrej viere v stredu do 12:00, že sa rokovanie o nich uskutoční. Autodopravcovia sú potom odhodlaní zablokovať rozhodujúce komunikácie v hlavnom meste, v Košiciach a na Orave.

V stredu napokon prijal kamionistov minister financií Ladislav Kamenický. „Verím, že sa na ďalšom rokovaní vo štvrtok dohodneme na niektorých bodoch,“ povedal podpredseda UNAS Stanislav Skala. K dohode nedošlo.

Na rokovaní na ministerstve financií sa zástupcovia únie nedohodli na znížení dane z motorových vozidiel o 50 percent. Ako povedal médiám podpredseda UNAS Stanislav Skala, v rokovaní na ministerstve financií o tomto bode by mali pokračovať vo štvrtok.

Minister financií Ladislav Kamenický a rezortná štátna tajomníčka Dana Meager sa stretli aj so zástupcami Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia, predstavitelia UNAS odišli z rokovania skôr.

„Pan minister nám povedal, že nemôže o tom rozhodovať, lebo nevie, či tam nebude politické pozadie,“ uviedol Skala o požiadavke na zníženie dane z motorových vozidiel. To by podľa rezortu financií znamenalo výpadok príjmov štátneho rozpočtu vo výške 35 mil. eur. „Maju rezervné fondy, v nich je zhruba 250 mil. eur. Tých 35 mil. eur by nám mohli pustiť a boli by sme spokojní,“ povedal Skala.

Autodopravcovia z UNAS žiadajú aj pozastavenie výberu mýta do nájdenia nového prevádzkovateľa mýtneho systému. Táto požiadavka je však v kompetencii ministerstva dopravy a výstavby.

VIDEO: Po rokovaniach na MF SR vyjadrili kamionisti nádej na dohodu. Ustúpi im minister?

Video

Ešte pred rokovaním na MF SR bol ostrejší. „Nasledovať bude celoštátny ostrý štrajk,“ uviedol Skala pre prípad, že vláda požiadavky neprijme. Autodopravcovia žiadajú najmä zníženie dane z motorových vozidiel o 50 % a pozastavenie výberu mýta do výberu nového prevádzkovateľa mýtneho systému.

Podporu autodopravcom podľa organizácie už vyjadrili poľnohospodári, ktorí sú pripravení pomôcť pri blokovaní ciest, ako aj ďalšie stavovské organizácie.

.....

VIDEO: Kamióny blokujú Bratislavu, odstavili Rožňavskú ulicu.

Video

„Autodopravcovia nie sú nepriatelia spoločnosti, ale pracujúci občania domáhajúci sa svojich občianskych a spoločenských práv. Chcú dôstojné podnikateľské prostredie a zníženie nehorázne vysokej cestnej dane, ojedinelej v celej Európe,“ poznamenal UNAS. Len ústretové a reálne rokovanie vlády s autodopravcami o ich požiadavkách, tvrdí organizácia, môže predísť možnému chaosu a dopravnému kolapsu. „Zdá sa, že si zodpovední funkcionári neuvedomujú vážnosť situácie. Hádam to nie je zámer,“ dodal UNAS.

Autodopravcovia považujú štrajk za krajné riešenie ako protest proti zhoršujúcim sa podmienkam podnikania v cestnej doprave. V Bratislave na Rožňavskej ulici blízko križovatky s Tomášikovou ulicou od utorka odstavili v pravom krajnom jazdnom pruhu v smere do mesta takmer dvadsať nákladných vozidiel z rôznych regiónov Slovenska. Kamióny sú z okresov Trnava, Piešťany, Topoľčany, Prievidza, Zlaté Moravce, Nové Zámky, Žilina, Liptovský Mikuláš a Poprad.

Ministerstvo financií SR (MF SR) informovalo, že dopravcovia mali a majú u nich dvere otvorené. „Nemilo nás preto prekvapilo ich rozhodnutie štrajkovať. Nechceme robiť predvolebné divadlo na ulici. Chceme s autodopravcami konštruktívne rokovať o riešení situácie v doprave tak ako tomu bolo doteraz,“ uviedla v tlačovej správe riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová.

.....

VIDEO: Po príjazde v utorok kamióny zastavila polícia.

Video

Pripomenula, že už vlani na jeseň v čase pripravovania rozpočtu rezort financií navrhol podpísanie memoranda s dopravcami o možnostiach riešenia situácie v doprave. „Vedenie rezortu sa preto v stredu 8. januára o 14:00 stretne so zástupcami ČESMAD, ktorí ministra požiadali o rokovanie. Nechceme, aby sa zákony v tejto krajine nezodpovedne prijímali cez nátlak a vydieranie iba pár týždňov pred voľbami,“ dodala Gogová.

Celkový výnos daní a poplatkov z dopravy na Slovensku je podľa ministerstva financií 2,3 % HDP, čo je rovnaká úroveň, ako priemer EÚ. Podľa štúdie Európskej komisie je zaťaženie nákladnej cestnej dopravy daňami a poplatkami (pri rovnakej hmotnosti tovaru a prejdenej vzdialenosti tisíc kilometrov) na Slovensku o 14 % nižšie ako je priemer krajín visegrádskej štvorky a porovnateľné s priemerom EÚ.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #UNAS #kamionisti