NKÚ sa pýta - čo s Bratislavou? Model je prežitý, peňazí málo

Najvyšší kontrolný úrad dáva na verejnú diskusiu otázku Bratislavy, model fungovania jej samosprávy považuje za prežitý.

10.01.2020 10:34
debata (6)

Analytická jednotka kontrolného úradu predložila na verejnú diskusiu komentár súvisiaci s fungovaním samosprávy hlavného mesta SR, píše sa v stanovisku NKÚ. Národná autorita pre externú kontrolu považuje súčasný model fungovania samosprávy za prežitý.

Medzi kľúčové výzvy, na ktoré budú musieť reagovať nielen Bratislava, ale aj ostatné slovenské mestá bol zaradený okrem iného rozsah sociálnych služieb poskytovaných pre seniorov, slabá podpora nájomného bývania i nedostatočná kapacita v materských či základných školách.

Za nedostatočné považujú kontrolóri tiež financovanie slovenskej metropoly zo strany štátneho rozpočtu a to nielen preto, že Bratislava plní funkcie hlavného mesta, ale je naviac vyradená z možností čerpania financií z rozvojových programov Európskej únie, uviedol Najvyšší kontrolný úrad.

Jeho predseda Karol Mitrík informoval o rizikách pre Bratislavu ako aj o ďalších vážnych zisteniach kontrolórov najvyšších predstaviteľov štá­tu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #NKÚ #samosprávy