Slovenský priemysel brzdí už štvrtý mesiac

Pokles priemyselnej produkcie pokračoval na Slovensku aj v novembri. Klesla pritom už štvrtý mesiac v poradí. V medziročnom porovnaní sa podľa údajov Štatistického úradu SR znížila v novembri o 4,4 %.

10.01.2020 12:37
debata (2)

„Slovenský priemysel tak za posledného pol roka zaznamenal medziročne vyššiu produkciu len raz, a to v júli, kedy čísla navyše zvykne ovplyvňovať letný dovolenkový efekt. November tak len potvrdil, že problémy slovenského i európskeho priemyslu pretrvávajú,“ uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Vývoj ovplyvnil pokles v priemyselnej výrobe o 4,7 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,3 % a rast v ťažbe a dobývaní o 11,7 %.

Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom poklese produkcie, najvýznamnejšie zníženie zaznamenali výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 15,5 %. Klesla aj výroba výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 13,1 %, výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov o 19,7 %, výroba dopravných prostriedkov o 2,5 % a výroba chemikálií a chemických produktov o 34,3 %.

Celkovú produkciu ovplyvnil rast vo výrobe elektrických zariadení a výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov zhodne o 21,5 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 3,7 %, ťažbe a dobývaní o 11,7 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 1,7 %.

Od začiatku roka 2019 vzrástla priemyselná produkcia medziročne o 1 %. Z toho v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu to bol rast o 6,4 %, v ťažbe a dobývaní o 4,8 % a v priemyselnej výrobe o 0,2 %.

Aj v nasledujúcich mesiacoch bude musieť slovenský priemysel podľa Koršňáka zápasiť so slabým externým dopytom. Predstihové ukazovatele nálad v Európe však už aspoň naznačujú stabilizáciu a nesignalizujú už ďalšie prehlbovanie poklesu v európskom priemysle. To by mohlo podľa Koršňáka napomôcť stabilizovať aj čísla slovenského priemyslu, ktorý by síce mal zotrvať v červených číslach aj na prelome rokov, dynamika poklesu by sa však už nemusela ďalej prehlbovať.

Počas roka UniCredit Bank očakáva postupnú stabilizáciu priemyslu, keď najmä v druhej polovici roka by priaznivý štatistický bázický efekt mohol postupne vrátiť medziročný rast priemyslu opäť do plusových hodnôt. „Významné oživenie priemyslu však naďalej neočakávame. Riziká ostávajú vychýlené stále najmä smerom nadol,“ dodal Koršňák.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel