Vrátime sa v čase cez podnikové byty?

Štát sa po rokoch otáľania odhodlal daňovo zvýhodniť výstavbu podnikových nájomných bytov. Firmy ich budú môcť zrýchlene odpisovať a dostanú aj ďalšie daňové úľavy. Je však otázne, či bude podpora stačiť na to, aby sa výstavba masovo rozbehla.

12.01.2020 10:53
debata (6)

V minulosti u nás existovali podnikové byty, ktoré zamestnanci dostávali, aby mohli bývať bližšie pri fabrikách. Vo viacerých spoločnostiach chýbajú zamestnanci a práve bývanie je častou otázkou uchádzačov o prácu. Za posledné dva roky sa zvýšil záujem uchádzačov o prácu v okolí ich bydliska a podnikové byty by sa tak mohli stať lákadlom pre nových zamestnancov. SNS po novele zákona avizuje, že na Slovensku sa môže počas dvoch rokov postaviť viac ako tisíc podnikových bytov.

"Ak máme firmu, ktorá má viac ako 49 zamestnancov a chce investovať do nehnuteľnosti, máme pre ňu atraktívne podmienky, ktoré určite ocenia aj zamestnanci, aj zamestnávatelia. Takýto podnikový byt môže podnikateľ odpísať po šiestich rokoch, rozloha bytu bude 100 metrov štvorcových, výška nájomného sa určí dohodou medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Rovnako má možnosť predaja po desiatich rokoch. A čo považujem za absolútne skvelú správu, nájomné sa nebude považovať za príjem, a teda nebude zdaňované,“ povedal podľa agentúry TASR Danko.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona. „Cieľom predkladanej novely zákona o dani z príjmov je podpora mobility pracovnej sily a stimulácia nového zdroja, z ktorého môže byť financovaná bytová výstavba, teda zo zdrojov podnikateľského prostredia,“ priblížil poslanec SNS Radovan Baláž.

VW novinku víta

Podľa prechodných ustanovení sa navrhovaný spôsob odpisovania budov použije aj na budovy zaradené a odpisované do 31. decembra 2019, pričom tento zvýhodnený spôsob odpisovania sa prvýkrát použije za zdaňovacie obdobie, ktoré sa začína najskôr 1. januára 2020. Firmy po podobnej podpore volali roky, ale žiadali podstatne silnejšie úľavy a podporu.

„Volkswagen Slovakia vyvíja aktivity a hľadá optimálny model financovania aj v oblasti súkromného nájomného bývania pre spolupracovníkov v štandardnom byte,“ tvrdí hovorkyňa Volkswagenu Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. V spoločnosti pracujú na projekte, ktorý by mohol presťahovať zamestnancov z celého Slovenska do blízkosti ich fabriky a ponúknuť im ubytovanie aj pre ich rodiny.

„Preto vítame legislatívne zmeny, ktoré prispievajú k mobilite pracovnej sily na Slovensku,“ dodala. Detaily projektu však ešte neprezradila, spoločnosť zamestnáva takmer 15-tisíc ľudí. Pre zamestnancov, ktorí bývajú viac ako 150 km od fabriky, ponúka automobilka ubytovanie v piatich bratislavských ubytovniach, kde im uhrádzajú časť mesačných nákladov za prenájom.

„Výška príspevku závisí od typu ubytovne, druhu izby a vzdialenosti od závodu. Tento benefit využívajú stovky zamestnancov,“ hodnotí Makayová. Zamestnancom, ktorí bývajú do vzdialenosti 150 km poskytujú zmluvnú dopravu.

V chemickom závode Duslo Šaľa ponúkajú malometrážne byty pre svojich zamestnancov. Byty ponúkajú aj absolventom škôl, ktorí to vnímajú ako benefit, a firma tak môže získať do budúcnosti stálych zamestnancov.

Žilinská Kia dáva príspevky

Poskytovanie ubytovania zamestnanci firiem vnímajú ako benefit k ich práci, ak nebývajú blízko pracoviska. „Pokiaľ chcú firmy prilákať zamestnancov z iných regiónov, ubytovanie môže byť zaujímavý benefit,“ hodnotí Maroš Ovčarik, riaditeľ Finančného kompasu.

Automobilka Kia Motors Slovakia, ktorá pôsobí na severe Slovenska, poskytuje zamestnancom aj príspevok na hypotekárny úver vo výške 36 eur mesačne počas piatich rokov. „Našim zamestnancom poskytujeme ako benefit príspevok na ubytovanie vo výške 75 eur počas šiestich mesiacov, ak má trvalý pobyt vo vzdialenosti 100 km a viac,“ uviedol hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Ján Žgravčák.

„Výstavbu podnikových bytov pre našich kolegov v súčasnosti neplánujeme,“ hovorí Michaela Lehotská z Tesca. Spoločnosť poskytuje svojim zamestnancom iné benefity. Ide napríklad o zamestnaneckú zľavu na nákupy, vianočný bonus či odmenu pri pracovnom výročí. Na východnom Slovensku pracujú najmä miestni ľudia.

„Zamestnanci našej firmy sú obyvatelia Košíc a okolitého regiónu, preto ubytovanie zamestnancom neposkytujeme,“ reagovala Ľubomíra Šoltésová z U. S. Steelu Košice.

Štátna podpora výstavby podnikových bytov

  • Obchodné spoločnosti alebo družstvá s viac ako 49 zamestnancami môžu od 1. 1. 2020 zrýchlene odpisovať (do 6 rokov) budovy na bývanie pre svojich zamestnancov
  • Podnikové byty môžu mať rozlohu do 100 štvorcových metrov a po desiatich rokoch ich firma bude môcť predávať
  • Výška nájmu sa určí po dohode medzi zamestnávateľom a zamestnancom
  • Nájomné sa nebude považovať za príjem a nebude sa zdaňovať
  • * *Pod podporu môžu spadať** aj niektoré existujúce byty pre policajtov a hasičov
6 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #bývanie #podnikové byty