Pripravte čestnú a transparentnú súťaž na mýto, vyzýva šéf ÚVO

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák považuje za kľúčové, aby sa štát zameral na prípravu novej, čestnej a transparentnej súťaže na mýtny systém.

13.01.2020 14:13
debata (31)

„Štrajk autodopravcov vnímam aj ako následok prístupu k nakladaniu s verejnými zdrojmi v minulosti,“ povedal Hlivák v stanovisku, ktoré v pondelok agentúre SITA poskytla hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

K situácii s mýtnym tendrom v minulosti sa predsedovi úradu podľa jeho slov vyjadruje ťažko, keďže celá súťaž sa udiala pred jeho nástupom do funkcie a na úrade už nepracujú zamestnanci, ktorí vtedy dokumenty posudzovali.

„Ja však môžem ovplyvniť súčasný stav a preto považujem za zodpovedné upozorniť na skutočnosť, že stále je čas na prípravu čestnej a transparentnej verejnej súťaže na mýtny systém,“ uviedol Hlivák.

Úrad poskytne pomoc

„Úrad je v tejto veci pripravený poskytnúť metodické usmernenie, posúdiť súťažné podklady pred vyhlásením súťaže. Sme pripravení urobiť maximum pre verejný záujem v rámci našich kompetencií,“ poznamenal Hlivák. Úrad podľa neho v tejto veci už komunikoval s vyhlasovateľom súťaže – Národnou diaľničnou spoločnosťou, a. s. (NDS).

Z dohľadaných údajov na úrade podľa jeho predsedu vyplýva, že v minulosti úrad vo veci mýtneho tendra posudzoval iba podané námietky proti konkrétnym skutočnostiam v danom verejnom obstarávaní. Úrad pritom nezačal, resp. nevykonal komplexnú kontrolu postupu verejného obstarávateľa v tomto prípade. „Na základe zistených skutočností nemôžem vyvrátiť tvrdenie, že by úrad pod mojim vedením konal inak ako konal v minulosti, teda v čase, keď mal kompetenciu do danej veci zasiahnuť a posúdiť zákonnosť všetkých skutočností, teda začať kontrolu danej súťaže,“ dodal Hlivák.

NDS poslala dotazník

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) už informovala, že prípravné trhové konzultácie k tendru pre komplexný systém spoplatnenia diaľnic, rýchlostných ciest a ciest skončí 17. januára. Pôjde o zjednotený systém pre elektronický výber mýta aj úhradu elektronických diaľničných známok. Odborná aj laická verejnosť môže dovtedy vyplniť dotazník so 49 otázkami. Prípravné trhové konzultácie začala NDS 21. decembra 2019, pričom dotazník zaslala desiatkam spoločností a profesijných organizácií.

NDS osloví rôzne úrady

„NDS na príprave novej súťaže spoplatnenia pracuje už viac ako jeden rok. Podnety z prípravných trhových konzultácií NDS do konca januára zapracuje do štúdie realizovateľnosti. Túto následne predloží Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií SR,“ uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová. Okamžite po vyhodnotení Útvarom hodnoty za peniaze diaľničiari dokončia súťažné podklady pre verejné obstarávanie, ktoré zašlú Úradu pre verejné obstarávanie. „Nový tender pre komplexný systém spoplatnenia NDS vyhlási bezprostredne po odobrení podkladov zo strany ÚVO a Ministerstva dopravy a výstavby SR,“ poznamenala Michalová.

NDS pri príprave podkladov pre nový tender spoplatnenia vychádzala zo skúseností z doterajšieho fungovania systému spoplatnenia mýta a elektronických diaľničných známok s cieľom zabezpečiť komfortnú obsluhu motoristickej verejnosti pri čo najvyššej efektivite verejných zdrojov.

„Rovnako novú súťaž nastavujeme v súlade s cieľmi Európskej únie tak, aby bola kompatibilná pre nový spôsob výberu mýta plánovaný v celej EÚ od roku 2028. NDS rovnako rokuje s prevádzkovateľom mýtneho systému o zlepšení podmienok kontraktu v prospech NDS,“ dodala Michalová.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #Mýto #Úrad pre verejné obstarávanie