USA chcú byť tvrdšie na Huawei, pokračuje boj o technológie

USA a Čína sa chystajú vyhlásiť pauzu vo svojom obchodnom spore. V stredu obe strany podpíšu predbežnú dohodu v Bielom dome. Ale bitka o technológie bude pokračovať a bude udržiavať vzťahy medzi dvoma ekonomickými veľmocami v napätí.

15.01.2020 10:52
debata (2)

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa sa teraz sústredí na sprísnenie reštrikcií pre čínsky koncern Huawei Technologies, tvrdia zdroje, ktoré nechceli byť menované. Biely dom a Kongres považujú totiž čínsky telekomunikačný gigant za hrozbu národnej bezpečnosti.

Americké ministerstvo obchodu nedávno poslalo príslušným úradom plán nových regulácií. Tie do veľkej miery odstránia medzeru, ktorá umožňovala americkým firmám predávať produkty vyrobené v ich zahraničných prevádzkach čínskemu koncernu.

USA sa nepáčia tesné väzby spoločnosti s čínskou vládou. Niektorí americkí zákonodarcovia a experti na národnú bezpečnosť tvrdia, že zariadenia od spoločnosti Huawei umožňujú čínskym lídrom špehovať Američanov, čo koncern popiera.

Stúpenci tvrdej línie, tzv. jastrabi, v Kongrese vyvíjajú tlak na obmedzenie predaja amerických komponentov a technológií čínskemu koncernu. Niektorí dokonca požadujú, aby Washington dotoval americké firmy, ktoré pracujú na bezdrôtovej technológii novej generácie 5G, vzhľadom na to, že vláda v Pekingu poskytuje dotácie Huawei.

Viacerí vysokí predstavitelia americkej administratívy zároveň lobovali začiatkom tohto týždňa v Spojenom kráľovstve, aby zabránilo miestnym operátorom používať zariadenia od spoločnosti Huawei a ďalších čínskych dodávateľov v ich nových sieťach 5G. Rozhodnutie Británie sa očakáva čoskoro.

Podľa zdrojov oboznámených so situáciou Rada národnej bezpečnosti USA minulý týždeň požiadala ministerstvo obchodu, aby navrhlo regulácie na obmedzenie predaja akejkoľvek americkej technológie Číne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Huawei #obchodná vojna