Jeseň 2019 priniesla o niečo menšiu úrodu ako v roku 2018

Koncom minulého roka poľnohospodári takmer na celom území Slovenska ukončili zber jesenných plodín. Priemerné úrody plodín v rámci jesenného zberu sú o 2 až 16 % nižšie v porovnaní s rokom 2018.

15.01.2020 11:47
Myš obilie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplýva to z monitoringu jesenných prác, ktoré pravidelne robí Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v spolupráci so svojimi 38 regionálnymi komorami.

Ako ďalej informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová, už niekoľko rokov po sebe sme svedkami, ako počasie a jeho extrémne výkyvy negatívne vplývajú na pestované plodiny. Ide najmä o sucho, prívalové dažde, ľadovec, premnožené hraboše a poľovnú zver. Opätovne sa tak potvrdilo, že klimatické zmeny mali aj v roku 2019 vplyv na úrody poľnohospodárskych plodín, a to aj letných a jesenných.

Pripomenula, že jesenné plodiny – kukurica, zemiaky, slnečnica a cukrová repa – sa zbierajú práve v druhej polovici kalendárneho roka. Napríklad zber kukurice na zrno nebol v niektorých regiónoch ukončený ani v polovici decembra, a to z dôvodu daždivého počasia. Príkladom, kde premnožená poľovná zver výrazne poškodila pestovanú úrodu, je napríklad okres Prievidza. Tamojší poľnohospodári kukuricu nezbierali, pretože ju lesná zver zožrala.

Poľnohospodári v Bratislavskom kraji podľa Holéciovej pozbierali jesenné plodiny v polovici decembra. Kukurica na zrno im poskytla priemernú úrodu 6,46 tony z hektára (t/ha), slnečnica 2,50 t/ha, zemiaky 39,90 t/ha. Ak kukurica na zrno priniesla v bratislavskom regióne takmer 6,5 t/ha, tak v Trnavskom kraji sa jej urodilo viac – takmer 8,40 t/ha. Nepriazeň počasia práve pri kukurici na zrno pocítili pestovatelia v okrese Nové Zámky, pretože tam sa urodilo tejto plodiny až o 30 % menej ako v roku 2018.

Holéciová dodala, že priemerná úroda všetkých jesenných plodín v rámci monitoringu SPPK bola v roku 2019 nižšia oproti roku 2018 pri kukurici na zrno o 16 %, pri slnečnici o 9 %, pri cukrovej repe o 2 % a pri zemiakoch o 7 %, ale bola vyššia v porovnaní s rokom 2017. Dôvodom nízkych úrod v roku 2017 bolo extrémne sucho, ktoré spôsobilo veľký výpadok produkcie.

debata chyba