Sily lojálne Haftarovi zablokovali vývoz ropy z hlavných líbyjských prístavov

Sily lojálne veliteľovi Líbyjskej národnej armády Chalífovi Haftarovi (LNA) zablokovali v sobotu vývoz ropy z hlavných prístavov v krajine. Stalo sa tak deň pred berlínskou medzinárodnou konferenciou o riešení líbyjského konfliktu, informovala agentúra AFP.

18.01.2020 21:42
debata (16)

Podľa nej bolo zablokovanie prístavov, a teda ochromenie hlavného zdroja príjmov krajiny, protestom proti rozhodnutiu Turecka vyslať do Líbye vojakov na podporu Haftarovho rivala Fájiza Sarrádža, predsedu medzinárodne uznanej vlády.

Medzinárodná konferencia o riešení líbyjskej krízy sa uskutoční 19. januára v nemeckom hlavnom meste. Do Berlína dostali pozvanie aj Sarrádž a Haftar. Organizátori nevylučujú, že obaja zostanú počas hlavných rokovaní vo svojich hoteloch. Berlín navrhuje, aby sa obaja líbyjskí činitelia zúčastnili na rozprave o danom dokumente až po tom, ako zvyšní účastníci summitu schvália finálnu verziu daného komuniké.

Účasť Haftara ani Sarrádža na summite v Berlíne nebola spočiatku plánovaná, ale Nemecko zmenilo svoje rozhodnutie po tom, ako „Rusko a ďalší hráči na tom trvali“, uviedol týždenník Der Spiegel.

Sarrádžovu vládu v líbyjskej metropole Tripolis uznáva OSN. Haftar proti nej bojuje a podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe krajiny.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího i k jeho smrti.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #ropa #Chalíf Haftar