Trump v Davose valcoval Európsku úniu

Už prvé dni Svetového ekonomického fóra priniesli ekonomické víťazstvá Spojených štátov amerických. Donald Trump sa s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom dohodol na odložení digitálnej dane, ktorá mala americké firmy len v tomto roku pripraviť o miliardy eur. Následne americký prezident počas rokovaní so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou znovu pohrozil zavedením ciel na európske automobily.

22.01.2020 14:45
debata (69)

"Európska únia nemá inú možnosť ako uzatvoriť novú obchodnú dohodu so Spojenými štátmi americkými. V opačnom prípade zavedieme vysoké clá na európske automobily a pridáme aj ďalšie tovary,“ povedal americký prezident Donald Trump v rozhovore pre americkú televíznu stanicu CNBC. USA sa dlhé roky snažia európske colné bariéry obmedzujúce predaj amerických geneticky modifikovaných potravín. To sa im už čiastočne podarilo minulý rok v lete, keď Brusel súhlasil so zvýšenými nákupmi geneticky modifikovanej sóje určenej na chov dobytka.

V súčasnosti Američania tlačia hlavne na zastavenie výstavby plynovodu Nord stream 2. Ten má po dne Baltského mora prepravovať plyn z Ruska do Nemecka. Pre nízku cenu bude po dokončení vážnou konkurenciou pre dovoz amerického skvapalneného plynu. Zároveň poškodí aj Slovenskú republiku, ktorá v súčasnosti spolu s Ukrajinou profituje z prepravy ruského plynu prostredníctvom plynovodu Nord stream 1. Spojené štáty americké majú tiež záujem dovážať do Európskej únie ropu a ďalšie geneticky modifikované potraviny. Veľký záujem je aj o vybudovanie najnovších telekomunikačných 5G sieti. Tie majú byť kľúčové pri rozvoji autonómnej dopravy a robotickej výroby vo fabrikách.

Podľa amerického prezidenta zatiaľ neexistujú žiadne presné termíny zavádzania ciel na európske tovary, ale on osobne už má určitú predstavu. "A je to celkom skorý termín,“ uviedol Trump, ktorý plánuje novú obchodnú dohodu s Európskou úniou uzavrieť do novembrových prezidentských volieb.

Dramatické zmeny vo WTO?

Tento rok sa vo švajčiarskom Davose koná už jubilejný, 50. ročník Svetového ekonomického fóra. Stretnutie svetových lídrov využili USA na lobovanie za zmeny vo fungovaní Svetovej obchodnej organizácie (WTO). „Chystáme niečo a bude to veľmi dramatické,“ vyhlásil Trump v stredu tesne pred odletom z Davosu. O prípadných zmenách vo fungovaní svetového obchodu má už na budúci týždeň rokovať priamo vo Washingtone generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo.

Ešte pred nástupom Trumpa svetové veľmoci postupovali podľa pravidiel dohodnutých v rámci organizácie WTO. Americký prezident ako jeden z prvých lídrov zaviedol svojvoľne clá na všetku dovážanú oceľ a hliník. Svet sa tak po prvý raz v modernej histórii ocitol v ekonomickej vojne, ktorej výsledkom je aj súčasný spomaľujúci rast slovenskej ekonomiky. Dohodnuté pravidlá svetového obchodu dodnes rešpektuje Európska únia, ktorá clá na lacnú čínsku oceľ plánuje zaviesť až po tom, čo nedovolenú štátnu pomoc potvrdia experti WTO.

Trump vs. Thunbergová

Na summmite v Davose vystúpila aj sedemnásťročná švédska aktivistka za ochranu životného prostredia Greta Thunbergová. „Nás spoločný dom je v plameňoch,“ povedala. Táto veta mala svetových lídrov upozorniť na aktuálne požiare v Austrálii, ktoré je problém uhasiť pre extrémne sucho spôsobené práve globálnym otepľovaním. Thunbergová tiež svetových lídrov vyzvala, aby viac počúvali mladých ľudí, a v publiku s kamennou tvárou sledovala vystúpenie Trumpa. V ňom americký prezident na jednej strane kritizoval ekologických aktivistov za snahy vedúce k obmedzeniu ekonomického rastu, ale na druhej sa pripojil k iniciatíve v najbližších rokoch vysadiť bilión nových stromov.

Ešte v roku 2015 sa v Paríži zaviazalo 200 štátov udržať globálne otepľovanie v rozmedzí 1,5 až 2 stupňov Celzia. Spojené štáty americké od dohody odstúpili po tom, čo do Bieleho domu zasadol Trump.

„Pri dnešnej miere vypúšťania emisií vyčerpáme rezervu na dodržanie stanoveného cieľa v najbližších ôsmich rokoch. To nie je názor, to je vedecký fakt, Viem, že o tom nechcete písať ani hovoriť, ale ja to budem opakovať, pokiaľ nezačnete,“ vyhlásila Thunbergová. Vo švajčiarskom Davose od pondelka do piatka diskutuje 3-tisíc účastníkov zo 117 štátov.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetové ekonomické fórum #Donald Trump #clá na autá