Aktivisti cez súd zastavili postreky Roundupom v národných parkoch

Práve sme zastavili postreky Roundup Biactivom v centrálnej časti národných parkov Muránska planina a Nízke Tatry, informovalo združenie Lesoochranárske združenie VLK na sociálnej sieti.

22.01.2020 15:29
debata (6)

Roundup je postrek, ktorý obsahuje problematickú látku glyfosát. Tá je vo viacerých krajinách zakázaná, pretože môže mať karcinogénne účinky. Aj v Európskej únii sa viedli dlhé debaty o tom, či by sa glyfosát nemal dostať na zoznam zakázaných látok. Zatiaľ však stopku nedostal a do roku 2022 je ho možné používať.

Glyfosát v rôznych formách a výrobkoch sa využíva v poľnohospodárskej výrobe, lesníctve, ale aj v záhradkách bežných ľudí ako totálny herbicíd. Niektoré obchodné reťazce, napriek tomu, že nie je zakázaný, ho z vlastnej iniciatívy stiahli z predaja.

Lesy SR dostali povolenie využívať Roundup Biactiv v rôznych lokalitách na Slovensku. Čelia súdnym žalobám zo strany aktivistov, žaloby podalo nielen združenie VLK, ale aj Som Petržalčan, pretože chemické postreky sa týkali aj lesov pri Bratislave.

Oslovil sme aj Lesy SR, ich stanovisko prinesieme.

Roundup je ochranná známka americkej spoločnosti Monsanto, ktorú v roku 2018 kúpil nemecký Bayer za 63 miliárd dolárov. Spolu s firmou ‚zdedil‘ aj mnohé súdne spory. V jednom z nich v USA porota prisúdila manželom, ktorí žalovali spoločnosť za to, že ochoreli na rakovinu, dve miliardy dolárov. Vyšší súd túto sumu znížil na 86,7 milióna dolárov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Lesy SR #Roundup