Ľudia v Banskobystrickom kraji zostanú bez autobusov

Väčšina prímestských autobusov v Banskobystrickom kraji od soboty nebude premávať. Vyplynulo to po piatkovom viac ako dvojhodinovom rokovaní Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a spoločnosti Slovenská autobusová doprava Zvolen (SAD Zvolen), ktoré sa skončilo fiaskom. Stáť by tak od soboty malo zhruba 350 autobusov.

24.01.2020 16:02 , aktualizované: 25.01.2020 08:37
SAD Zvolen, autobus, Banská Bystrica Foto: ,
Pohľad na autobus SAD Zvolen pred autobusovou stanicou v Banskej Bystrici. Autobusy prevádzkované Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) Zvolen nebudú v Banskobystrickom kraji od 25. januára 2020 premávať.
debata (907)

VIDEO: Lunterovci posielajú výzvu premiérovi.

Video

Odstavenie prímestských autobusov je reakciou na vlečúci sa spor a neplatenie záväzkov v požadovanej výške od BBSK. Požadované zálohy vo výške 34 miliónov eur ročne sú takmer dvojnásobne vyššie ako pôvodne dohodnuté zálohové platby v septembri minulého roka. Kraj ich odmieta v mesačných splátkach od januára platiť. Banskobystrický župan Ján Lunter sa na sociálnej sieti vyjadril, že samosprávny kraj je pripravený vyrovnať všetky oprávnené pohľadávky z minulosti, no potrebuje na to právoplatné rozhodnutie súdu.

Kraj informoval, že zriadil telefonické linky, na ktoré sa môžu ľudia obrátiť už počas víkendu. K dispozícii budú od 7:00 do 19:00 telefónne čísla:

+421 940 624 563 +421 910 847 025 +48 43 25 600

Celý spor BBSK a SAD Zvolen sa vlečie od septembra 2018, keď BBSK informoval, že odmieta plniť od januára 2019 zmluvy s dopravcami zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Predĺženie platnosti zmlúv s oboma dopravcami SAD Zvolen aj SAD Lučenec v dodatkoch o päť rokov, ktoré podpísalo bývalé vedenie BBSK, bolo podľa právnej analýzy vedenia kraja v rozpore so zákonom. A to predovšetkým s nariadením Európskeho parlamentu o službách vo verejnom záujme v železničnej a cestnej osobnej doprave.

Viacerí starostovia Banskobystrického okresu žiadali vyriešiť problém autobusovej dopravy vo verejnom záujme tak, aby neboli ohrozené bežné potreby pracujúcich občanov, žiakov či dôchodcov.

„Neberte nás ako rukojemníkov vo vašom spore o ekonomické a právne záujmy,“ uviedli. K situácii sa ešte v piatok v poobedňajších hodinách vyjadrila aj primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová na sociálnej sieti. Tam uviedla, že je pre ňu nepredstaviteľné, aby autobusy v kraji zo dňa na deň prestali jazdiť. „Určite sa nebudeme nečinne prizerať ich problému a od pondelka zabezpečíme dopravu podľa platného cestovného poriadku a za úhradu vo výške tarify našej MHD,“ uviedla Balkovičová.

Spoločnosť SAD Zvolen zabezpečovala pravidelnú prímestskú dopravu takmer na 70 percentách územia Banskobystrického samosprávneho kraja v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica. Predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny informoval, že sa im po rokovaní ozvali jednotlivé samosprávy. Mestá a obce uzatvárajú individuálne zmluvy s dopravcom.

Lunter zvolal bezpečnostnú radu kraja

Predseda BBSK Ján Lunter v piatok reagoval, že neverí, že od soboty dôjde k zastaveniu premávky autobusových spojov. Mohlo by to spôsobiť verejné ohrozenie občanov v kraji.

Podľa podpredsedu BBSK Ondreja Luntera okamžite zvolávajú bezpečnostnú radu kraja, ktorá, ak bude uznášaniaschopná, zasadne ešte v piatok. Tá mala rozhodnúť o vážnosti stavu a zváži, či vyzve bezpečnostnú radu štátu na to, aby zasiahla a zabezpečila požiadavky obyvateľov a ich potreby. Bezpečnostná rada však mimoriadnu situáciu nevyhlásila.

„V tomto okamihu požiadame súd o neodkladné opatrenie, aby vyzval dopravcu na to, aby nekonal v rozpore so záujmami obyvateľov, neohrozoval ich a zabezpečil dopravnú obslužnosť tak, ako mu to vyplýva z platných licencií a doteraz ešte z neprávoplatného rozsudku. Ak toto súd urobí, dopravca musí ďalej poskytovať tieto služby,“ zdôraznil Ondrej Lunter.

Vedenie BBSK zároveň vyzýva štát aj premiéra na to, aby hájil záujmy obyvateľov a ako minoritný akcionár v SAD Zvolen (spoločnosť MH Manažment) s takmer 40 percentami dodržiaval a hájil zákonnosť. Ich zástupcov pozývali na piatkové rokovanie, podľa Luntera však nikto neprišiel.

Ani podpredseda BBSK si nevie predstaviť, že by v sobotu nevyšli autobusy na cesty kraja. „Každý, kto by to urobil, musí zvážiť svoju vlastnú trestnú zodpovednosť, ak by došlo k ohrozeniu života, k nezabezpečeniu zdravotnej starostlivosti alebo k vzniknutým ekonomickým škodám,“ podčiarkol.

Kraj opätovne zdôrazňuje, že nemal v prípade dodatkov k zmluvám s dopravcami, ktoré podpísal ešte bývalý predseda kraja Marian Kotleba, inú možnosť, ako ich platnosť spochybniť na súde. Existovalo dôvodné podozrenie, ktorému dal za pravdu aj Okresný súd vo Zvolene, že dodatky uzavreté na päť rokov sú v rozpore s európskym právom. Bez verejnej súťaže je totiž možné uzavrieť podobnú zmluvu len na dva roky, čo dopravcovi aj ponúkli, ale on to odmietol.

Podľa Luntera zálohové platby dopravcovi stále platia. „V januári sme však od nich dostali ultimatívnu žiadosť o zaplatenie dvojnásobnej sumy oproti tej, ktorú sme platili doteraz, čo považujem za vydieranie,“ dodal.

Pellegrini: Musí to vyriešiť župan

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval v piatok predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera, aby neustále rokoval s dopravcom SAD Zvolen a vyriešil vzniknutú situáciu. Ak to nebude schopný vyriešiť, pripustil, že sa na to ako predseda vlády pozrie. Podotkol však, že ak žiada o pomoc premiéra, poukazuje na svoju „neschopnosť“, keďže tieto záležitosti patria do kompetencie predsedu samosprávneho kra­ja.

Do tejto situácie sa podľa Pellegriniho dostal Lunter sám tým, ako reaguje, rokuje či nerokuje s predstaviteľom privátnej SAD, kde má štát síce podiel, ale nemá väčšinu, a nemôže tak rozhodnutie majoritného akcionára zmeniť. „Preto ho vyzývam, aby namiesto toho, ako sa pokúša mne dovolať, a namiesto toho, aby míňal čas a písal listy dnes a expresne mi ich tu doručoval, aby si sadol za rokovací stôl a aby zabezpečil všetko na to, aby doprava ľudí nielen do práce, ale aj do nemocníc, aj do škôl od pondelka fungovala a aby sa SAD Zvolen vyhla týmto aktivitám, ktoré oznámila, že od soboty prestane poskytovať prímestskú dopravu. Je to zodpovednosť pána župana,“ zdôraznil premiér.

V prípade, že to predseda BBSK nebude schopný vyriešiť, predseda vlády pripustil, že sa na záležitosť pozrie. „Ale ja s tým nemám čo urobiť. Ja nie som ani župa, ani lokálny dopravca, ani niekto, kto zabezpečuje lokálnu verejnú dopravu. Ale ak žiadate mňa, aby som situáciu riešil, tak jasne dávate najavo, že ste neschopný a neviete si poradiť ani s tým, čo patrí do vašej priamej kompetencie v Banskobystrickom samosprávnom kraji, a dávate jasný signál, koho si to tí ľudia v Banskej Bystrici zvolili,“ vyhlásil Pellegrini.

907 debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický samosprávny kraj #SAD Zvolen