Predaj Markízy bol najväčším vlaňajším biznisom na Slovensku

Rok 2019 bol pre Slovensko z hľadiska počtu investícií formou fúzií a akvizícií rekordný.

25.01.2020 12:43
debata (1)

Zahraniční investori zrealizovali v roku 2019 na Slovensku celkovo 59 obchodov v hodnote viac ako jednej miliardy eur. Najviac sa darilo oblasti obchodu s nehnuteľnosťami, najväčšou investíciou za rok 2019 bola kúpa podielu v spoločnosti CME (ktorá vlastnila televíziu Markíza) českou firmou PPF Group, vyplýva z analýzy právnickej poradenskej spoločnosti CMS.

„Oproti roku 2018 sa hodnota transakcií formou fúzií a akvizícii zvýšila takmer dva a pol násobne,“ povedala Petra Čorba Stark, partnerka a vedúca korporátneho tímu v advokátskej kancelárii CMS v Bratislave. Hodnota najväčšej transakcie, kúpy podielu v spoločnosti CME českou firmou PPF Group, dosiahla viac ako 280 miliónov eur.

Podľa partnera a vedúceho real estate tímu CMS Slovensko Michala Huťana bola vlani každá piata investícia formou fúzie a akvizície zo sektora obchodu s nehnuteľnosťami. „Ak sa pozrieme na prvú desiatku najväčších obchodov na Slovensku za minulý rok, šesť z nich sa zrealizovalo práve na trhu s nehnuteľnosťami,“ zdôraznil Huťan. Išlo napríklad o predaj administratívnej budovy Twin City Tower v novom centre hlavného mesta za 120 miliónov eur či o nákup rôznych nových logistických centier a skladových priestorov po celej krajine.

Zaujímavý zostáva pre investorov podľa štúdie European M&A Study vydanej právnickou kanceláriou CMS v spolupráci s informačnou platformou EMIS celý región krajín strednej a východnej Európy. Tie zaznamenali počas roka 2019 celkovo 1958 obchodov. Ich počet sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil o 6,5 %, pričom sa znížil o 10,1 % aj objem transakcií na hodnotu 72,34 miliardy eur.

„Ak sa pozrieme na päťročný priemer regiónu, objem aj hodnota obchodov ostávajú relatívne stabilné a investície smerujú do rôznych segmentov trhu,“ upozornila CMS.

Cezhraničné transakcie do fúzií a akvizícií predstavujú v našom regióne takmer 60 % zo všetkých transakcií. Ide pritom o investície, ktoré pochádzajú najmä z krajín mimo nášho regiónu. Podľa počtu transakcií boli lídrom investovania USA, keď americké firmy zrealizovali 122 obchodov, čo predstavuje nárast až o 37 %. Zo západoeurópskych krajín najviac investovali španielske firmy s nárastom počtu transakcií o 133 %. Francúzske a nemecké spoločnosti zvýšili počet investičných transakcií o 17 % a neistota z brexitu neodradila ani britské firmy, ktoré zvýšili počet investícií o deväť percent.

Európa je aj v hľadáčiku ázijských firiem. Tie prejavili zvýšený záujem o región strednej a východnej Európy a z celkového objemu fúzií a akvizícií si ukrojili 15,9 %. Celkový objem investícií sa pritom zdvojnásobil a v minulom roku dosiahol hodnotu 11,5 miliardy eur. V našom regióne sa naďalej upevňuje pozícia Číny, ktorá bola najväčším ázijským investorom. Hodnota obchodov čínskych firiem dosiahla 6,4 miliardy eur, čo predstavuje dvojnásobný nárast oproti roku 2018. Krajiny strednej a východnej Európy sa stali objektom záujmu aj pre firmy z Japonska, ktoré investovali 2,9 miliardy eur, Singapuru s investíciami v hodnote 607 miliónov eur a Južnej Kórey s hodnotou investície 717 miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Slovensko #CME #TV Markíza