Blokáda hraníc sa vrátila. Vláda nevyhovela ultimátu kamionistov

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) od utorka od 8.00 h začala organizovať protestné zhromaždenia na cestných hraničných priechodoch Slovenska a zablokuje ich. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že vláda odmietla akceptovať ich oprávnené požiadavky a k dohode nedošlo.

27.01.2020 12:34 , aktualizované: 28.01.2020 14:41
debata (235)

VIDEO: Pozrite si, aký zmätok sa tvoril v ranných hodinách na hraniciach s Maďarskom.

Video

Zelená vlna Slovenského rozhlasu informovala, že vozidlá zablokujú hraničné priechody v oboch smeroch pre nákladnú a kamiónovú dopravu s Českom, Poľskom, Maďarskom a Ukrajinou. Zablokované by mali byť aj hlavné cestné ťahy v Žiline a Ružomberku, osobné autá, autobusy a záchranárske vozidlá by mali prejsť.

Vodiči sa môžu pripraviť na možné zdržania a kolóny, najmä na obchádzkových trasách. Bratislavská krajská polícia oznámila, že v utorok od 8.h až do odvolania budú zablokované diaľničné hraničné priechody na D2 Kúty – Brodské a Čunovo – Rajka, a to obojsmerne pre nákladnú dopravu.

Pellegrini: Nerozumiem ich správaniu

VIDEO: Premiér Peter Pellegrini nerozumie ultimatívnemu správaniu sa zástupcov Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorí si kladú podmienky bez ochoty dosiahnuť kompromis.

Video

„Nevidím žiadny relevantný dôvod, aby dnes zástupcovia UNAS museli opäť blokovať hraničné priechody. Nič dramatické sa nedeje,“ uviedol predseda vlády v reakcii na utorkové obnovenie štrajku na viacerých miestach v SR.

Pripomenul návrhy zo strany ministerstva dopravy a financií, ktoré predložili po rokovaniach s autodopravcami a súhlasilo s nimi najväčšie združenie v sektore Česmad. „Myslím si, že poskytnutie zliav z mýta v objeme 8 miliónov eur a úľavy na dani z motorových vozidiel v objeme 33 miliónov eur je veľmi férová ponuka, ktorá výrazne zlepší postavenie slovenských autodopravcov,“ podčiarkol Pellegrini.

V súvislosti s aktivitami UNAS upozornil, že štát bude postupovať v zmysle platných predpisov. „Nikto im nebude brániť vyjadriť postoj, ale chcem ich vyzvať, aby neobmedzovali bezpečnosť cestnej premávky a riadili sa striktne zákonom o štrajku a zákonom o verejnom zhromažďovaní. V opačnom prípade sa vystavujú riziku, že porušujú zákon a budú musieť byť za to primerane sankcionovaní,“ dodal Pellegrini.

VIDEO: Róbert Bozalka, viceprezident Policajného zboru: „Situácia je pokojná, monitorujeme hraničné priechody.“

Video

ČESMAD: Rokovania boli úspešné

Nedávnu dohodu s ministerstvami financií a dopravy a výstavby o úprave dane z motorových vozidiel, ako aj zliav zo sadzieb mýta, považuje Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia za vyváženú a prínosnú pre celý sektor cestnej dopravy. Tieto opatrenia sú podľa najväčšieho združenia cestných dopravcov na Slovensku spojené s celkovou úsporou pre cestných dopravcov v objeme takmer 40 miliónov eur.

„Týmto považujeme uvedené rokovania, respektíve dosiahnuté zmeny v dani z motorových vozidiel, ako aj v zľavách z mýta za úspešné a vecne uzavreté,“ uviedol v utorok pre agentúru SITA manažér internej komunikácie ČESMAD Slovakia Peter Tóth. Dosiahnutiu dohody s oboma rezortmi v uplynulých dňoch predchádzali viac ako dva roky trvajúce komplexné vyjednávania. ČESMAD Slovakia tak reagoval na to, že Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v utorok obnovila štrajk.

Ministerstvá počítajú dopady

„Ministerstvo financií aktuálne kvantifikuje dopady návrhu, ktorý rezortu predložil UNAS, a v ktorom autodopravcovia navrhli úplne nový systém výpočtu dane z motorových vozidiel. O konkrétnych číslach a vplyve na rozpočet bude minister financií informovať kolegov počas najbližšieho zasadnutia kabinetu,“ uviedla riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová. „Rovnako tak rezort dopravy prepočítava a vyhodnocuje posledný doručený návrh UNAS a následne bude informovať vládu,“ poznamenala hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká k návrhu autodopravcov na vrazné zvýšenie zliav z mýta.

Obe ministerstvá v súvislosti s požiadavkami UNAS a hrozbou obnovenia protestov pripomenuli, že nie je dôvod vyvíjať nátlak a prijať extrémne rýchlo unáhlené riešenie v priebehu niekoľkých hodín, či dní. „Daň z motorových vozidiel za rok 2020 bude splatná koncom januára 2021 a rovnako tak zľavy z mýta je možné uplatniť až od začiatku júla tohto roka. Na nájdenie optimálneho riešenia je teda dostatok času,“ dodali rezorty financií a dopravy.

Podľa Gogovej minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) v pondelok rokoval o aktuálnom stave v kamiónovej doprave s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). O konkrétnych návrhoch budú ministri v stredu informovať vládu SR.

UNAS zdôraznila, že neobmedzí osobnú dopravu a dopravcovia v prípade potreby okamžite vytvoria zákonnú „záchranársku uličku“. „Prosíme spoluobčanov o pochopenie a podporu,“ uvádza únia.

Odpoveď čakali do pondelka

UNAS očakávala od ministerstva dopravy do pondelka 16.00 h odpoveď na návrhy zliav na mýte a od ministerstva financií spracovanie predloženého návrhu na zmenu dane z motorových vozidiel. Únia podotkla, že v opačnom prípade hrozí štrajk.

Česmad v stredu (22. 1.) prijal návrh rezortu financií na úpravu dane z motorových vozidiel. Ten spočíva v zrušení malusov na vozidlá, ktoré majú viac ako 13 rokov. Aj autá, ktoré sú najstaršieho dáta, by tak mali mať minimálne nárok na 20-percentnú zľavu. Združenie je zároveň pripravené prijať návrh rezortu dopravy na zľavy zo sadzieb mýta od prvého kilometra. Na konci roka by sa malo spočítať, do ktorej zľavy kamión patrí, a podľa toho sa spätne aplikuje zľava od prvého kilometra. UNAS sa k týmto návrhom postavila odmietavo a predložila vlastné.

UNAS sa zároveň jednohlasne uzniesol na rozviazaní akejkoľvek spolupráce so Združením cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia. „Únia sa dištancuje od akýchkoľvek vyhlásení a podpisov zmlúv s Ministerstvom financií a Ministerstvom dopravy a výstavby SR, ktoré odsúhlasil a podpísal ČESMAD Slovakia,“ uviedol UNAS s tým, že odteraz koná samostatne.

UNAS minulý týždeň vo štvrtok predložil ministerstvu dopravy a výstavby návrh na radikálne zvýšenie zliav z mýta a ministerstvu financií návrh na zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel. UNAS očakával, že obe ministerstvá sa vyjadria v piatok do 18.h už skôr pripustil, že ak jeho požiadavky nebudú splnené, môžu obnoviť nedávny štrajk, ktorý trval sedem dní do 13. januára. Táto organizácia autodopravcov, na rozdiel od ČESMAD-u Slovakia, predtým odmietla návrhy oboch rezortov na zľavy z platieb mýta, ako aj na pokles sadzieb dane z motorových vozidiel.

UNAS: Chceme, čo nám patrí

„Nikoho nevydierame, chceme len to, čo nám patrí. Pán premiér jasne povedal na tlačovej konferencii, že máme byť konkurencieschopní voči V4,“ uviedol podpredseda UNAS Stanislav Skala. Tvrdí, že obom ministerstvám predložili návrhy, ktoré sú na úrovni krajín V4. „Chceme, aby sa čím skôr vyhlásil nový konkurz na mýtny systém, ale právnici musia posúdiť všetky dodatky k zmluve (o prevádzke mýtneho systému). Potom sa rozhodne, či táto zmluva je v súlade so zákonom a dá sa zrušiť alebo nie,“ dodal Skala.

UNAS žiada výrazné zvýšenie zliav z mýta pre vozidlá s hmotnosťou do a nad 12 ton v rozsahu 18 % až 26 %, resp. 27 % v závislosti od najazdenia počtu kilometrov (nad 5-tisíc, 10-tisíc, 20-tisíc, 30-tisíc, 50-tisíc a 60-tisíc kilometrov). V súčasnosti sú zľavy od 3 % do 11 %, resp. 12 %. Organizácia tiež napríklad chce zníženie ročnej sadzby dane z motorových vozidiel o 50 % pre hybridné motorové vozidlá, pre motorové vozidlá s pohonom na stlačený alebo skvapalnený zemný plyn, či na vodíkový pohon. Taký istý pokles dane žiada aj pre návesy a prívesy s platným osvedčením o kontrole technického stavu. Pre úžitkové vozidlá a autobusy by chcela nižšiu sadzbu tejto dane o 50 %, 40 %, resp. 30 % podľa emisnej triedy vozidla. Pre hybridné vozidlá, alebo s pohonom na zemný plyn a vodík by mal byť pokles sadzieb o polovicu.

235 debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #Česmad #UNAS