Briti po odchode nechcú mať clá a kvóty pri obchodovaní s EÚ

Veľká Británia má záujem, aby obchodná výmena s Európskou úniou po brexite pokračovala „bez ciel a kvót“.

27.01.2020 15:42
debata (10)

Vyhlásil to v pondelok minister pre otázky brexitu Stephen Barclay. Britské členstvo v únii formálne končí 31. januára o 23:00 miestneho času (polnoc stredoeurópskeho času). Po tomto dátume začne plynúť jedenásťmesačné prechodné obdobie, počas ktorého sa krajina ešte bude riadiť únijnými pravidlami.

Londýn chce tento čas využiť na rokovania o dohode, vďaka ktorej britské tovary nebudú v únii podliehať clám ani iným obchodným obmedzeniam, povedal Barclay pre portál bbc.com. Podobnejšie má o východiskových pozíciách britskej vlády informovať premiér Boris Johnson, ktorý vystúpi budúci mesiac s prejavom.

„Zverejníme ciele, ktoré chceme dosiahnuť rokovaniami. Spravíme to v primeranom čase po 31. januári,“ povedal Barclay. Londýn aj Brusel sú podľa neho odhodlaní dohodnúť sa ešte do konca decembra. „Je v záujme oboch strán, aby výmena tovarov pokračovala,“ zdôraznil minister.

Briti si odhlasovali odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie v referende v roku 2016. Veľká Británia je prvou krajinou, ktorá opustí európsky blok. Proces dosiahnutia brexitu bol zdĺhavejší, ako sa predpokladalo a vyžiadal si aj viacero odkladov jeho termínu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit