Daniari sú spokojní s eKasou, funguje bez problémov

Systém eKasa funguje korektne, plynulo a spoľahlivo. Po mesiaci povinného evidovania tržieb v eKase u všetkých podnikateľov to tvrdí prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

30.01.2020 14:20
debata (2)

„Nepotvrdili sa žiadne katastrofické scenáre tak, ako nám to predostrierali na konci minulého roka niektorí politici,“ uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ako pokračovala, k 30. januáru bolo v systéme eKasa aktívnych 192 pokladníc z celkového počtu zhruba 205-tisíc pokladníc. Zvyšok tvoria buď sezónni podnikatelia, ktorí neprijímajú ešte tržby v hotovosti, alebo takí, ktorí majú pridelený kód pokladnice eKasa, ale nevyužívajú ju a nerealizujú tržby v hotovosti. Finančná správa pritom denne zaeviduje v systéme eKasa viac ako 7 miliónov pokladničných dokladov a celkovo od apríla minulého roka, keď bol systém otvorený pre nových podnikateľov, už daniari zaevidovali viac ako 827 miliónov pokladničných dokladov.

Finančná správa o eKasa hovorí ako o významnom nástroji na boj proti daňovým podvodom. Od 1. januára vykonala viac ako 840 kontrol registračných pokladníc a uložila pokuty takmer 90-tisíc eur. Podľa šéfa sekcie boja proti podvodom a analýze rizík na finančnej správe Ladislava Hannikera porušenie zákona evidovali až v polovici prípadov. Najväčší podiel predstavovalo neevidovanie tržby v registračnej pokladnici, čo bolo zistené až vo viac ako polovici všetkých identifikovaných porušení.

Objavili sa však aj prípady s vydávaním falošných pokladničných blokov a kontrolované boli aj prevádzky, kde analytici finančnej správy zaevidovali výrazný nesúlad v evidovaných tržbách. Najzávažnejší prípad sa však podľa Hannikera objavil v Banskej Bystrici, kde podnikateľ opakovane používal starú registračnú pokladnicu a bolo tak konštatované opakované porušenie zákona. „V týchto dňoch chystáme návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia. Tam ten trest bude nasledovať najtvrdší,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #eKasa