Meškajúci obchvat Ružomberka rastie. Pozrite si najnovšie zábery

Termín dokončenia diaľnice D1 Hubová – Ivachnová pri Ružomberku je aktuálne v júni 2022. Pôvodne však mala byť diaľnica hotová pred rokom 2020, ale zosuv pôdy, ktorý sa podľa Národnej diaľničnej spoločnosti nedal očakávať, celú stavbu posunul. Zmenilo sa pritom trasovanie tunela Čebrať.

04.02.2020 12:09
debata

VIDEO: Pozrite si najnovšie zábery z výstavby diaľnice D1 Hubová – Ivachnová.

Video

Momentálne však výstavba podľa diaľničiarov napreduje podľa harmonogramu. Michaela Michalová, hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti, sa vyjadrila, že momentálne sa na stavbe realizujú práce v zmysle projektu geologickej úlohy, raziace práce prebiehajú nepretržite v 24-hodinovej prevádzke. Aktuálne je vyrazených zhruba 2 188 metrov v pravej, teda južnej, tunelovej rúre a zhruba 2 125 metrov v ľavej, čiže v severnej tunelovej rúre. Práce na geologickej úlohe sa vykonávajú iba zo strany východného portálu, všetok vyťažený materiál je po predrvení používaný na výstavbu telesa diaľnice.

Zároveň prebieha realizácia opatrení na zlepšenie dopravnej situácie v Ružomberku. Vykonávajú sa práce na dočasnej protihlukovej stene pri obci Ivachnová, prebieha výmena okien na domoch v obci Likavka a Ivachnová – zhruba 60 rodinných domov. V minulom roku sa dokončila 1. etapa Zelenej vlny mesta Ružomberok, po skončení zimného obdobia bude pokračovať 2. etapa a následne 3. etapa – optimalizácia. Na jar sa práce rozbehnú aj na príslušenstve mostných objektov a na realizácii samotného telesa diaľnice. 18. 12. 2019 bol spustený do prevádzky most a preložka cesty I/18 pri Ivachnovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba diaľnic #D1 Hubová – Ivachnová