Maloobchod po šiestich rokoch rastu vlani opäť klesol

Tržby obchodníkov na Slovensku v minulom roku klesli. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž maloobchodné tržby za celý rok 2019 medziročne klesli o 1,4 %, čo bol ich prvý prepad po šiestich rokoch rastu.

05.02.2020 09:58
debata (1)

Decembrový medziročný pokles tržieb v maloobchode podľa štatistikov ovplyvnili nižšie tržby vo väčšine činností, najviac však v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 4,4 %. Tržby sa zvýšili v troch činnostiach, najrýchlejšie v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach.

Za celý rok 2019 pritom tržby v nešpecializo­vaných predajniach klesli o 2,8 %, v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 3,4 % a v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie v špecializovaných predajniach o 5,9 %. „V ostatných činnostiach tržby rástli, najvýraznejšie v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach,“ dodáva ŠÚ.

Ďalším sektorom vnútorného obchodu sa však vlani väčšinou darilo. S miernym medziročným poklesom tržieb skončil len veľkoobchod, a to o 0,2 %. Tržby rástli predovšetkým v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 18,5 % a v ubytovaní o 13,6 %. V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov oproti roku 2018 tržby stúpli o 6 %. V samotnom decembri v predaji a oprave motorových vozidiel tržby medziročne vzrástli o 2,6 %, v ubytovaní o 16,9 % a v reštauráciách a pohostinstvách o 22,7 %, Klesli iba vo veľkoobchode o 1 %.

Medzimesačne v decembri oproti novembru vzrástli iba tržby v ubytovaní o 0,8 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,2 %. Znížili sa v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 4,4 % a vo veľkoobchode o 1,3 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Slovensko #maloobchod #tržby