Žilinský súd zisťuje, kto vlastní Lemikon

Schránková firma Lemikon dostala od žilinského okresného súdu výzvu na preukázanie svojho vlastníka. Firma len nedávno oživila takmer dvadsaťročný spor s lotériovou spoločnosťou Tipos. V dovolaní žiada vyše 33,3-miliónové odškodné pre neoprávnené používanie ochranných známok Športka, Šanca či Mates. Vlastnícka štruktúra Lemikonu však nie je jasná. Známe je len to, že svoje sídlo premiestnila z Cypru na Panamu.

05.02.2020 17:10
debata (22)

„Súd skúma, či je zápis konečných užívateľov výhod pravdivý a úplný. Niekedy ,vlastník‘ spoločnosti splýva s konečným užívateľom, niekedy nie,“ povedal predseda Okresného súdu v Žiline Jaroslav Macek. Podľa zákona musí Lemikon Okresnému súdu v Žiline v lehote 30 dní preukázať, kto je jeho konečným vlastníkom. Na komplikovanú vlastnícku štruktúru schránkovej firmy si súd posvietil na základe podania Transparency International Slovensko.

„Ak partner verejného sektora nepreukáže správnosť zápisu, súd ho vymaže z Registra partnerov verejného sektora a následne môže partnerovi verejného sektora uložiť pokutu do výšky prospechu, ktorý získal z transakcií s verejným sektorom,“ uviedol Macek. Mastná pokuta však Lemikonu hrozí, len ak sa v minulosti podieľal na štátnych zákazkách.

Podľa Transparency International Slovensko by mal spoločnosť Lemikon vlastniť český právnik Tomáš Rybář. „Rybář je v slovenskom registri zapísaný ako vlastník Lemikonu, no bežne vystupuje ako advokát druhého najbohatšieho Čecha, realitného magnáta Radovana Vítka,“ uvádza na svojej facebookovej stránke Transparency International Slovensko. Na slovenských súdoch zastupuje spoločnosť Lemikon bratislavsky advokát Peter Kubík.

Na prebiehajúci súdny spor medzi Tiposom a schránkovou firmou by prípadné vymazanie Lemikonu z Registra partnerov verejného sektora nemalo mať žiadny vplyv. „Prebiehajúcich iných sporových konaní sa konanie vedené naším súdom netýka,“ povedal predseda Okresného súdu v Žiline. Lemikon sa aktuálne snaží slovenské súdy presvedčiť o porušení práva na spravodlivý proces. Odvoláva sa pritom na zverejnené video medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a exministrom financií Jánom Počiatkom.

Viac ako dvadsať rokov starý súdny spor sa na verejnosti objavil v roku 2008. V tom čase spoločnosť Lemikon vyhrala na Najvyššom súde Slovenskej republiky komplikovaný súdny spor s Tiposom. Na základe rozhodnutia ministra financií sa celý súdny spor mal urovnať vyplatením 2 miliárd korún (66,39 milióna e­ur).

Verejnosť sa o tom dozvedela po tom, čo na účet schránkovej firmy odišla prvá splátka vo výške 483 miliónov korún (16 miliónov eur). Ján Počiatek v tom čase čelil kritike, že neháji záujmy Slovenska, ale schránkovej firmy. Exminister totiž nepožiadal generálneho prokurátora o podanie mimoriadneho dovolania, ktoré by zabránilo vyplateniu peňazí napríklad v kauze Duckého zmenky. Vláda celú kauzu riešila rýchlymi legislatívnymi zmenami, ktoré stopli vyplatenie ďalších peňazí. Nasledovala ďalšia séria súdnych sporov, ktorá sa v lete minulého roka skončila víťazstvom Tiposu.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipos #Lemikon