Politické strany sa po voľbách chystajú znižovať dane

Politické strany pred parlamentnými voľbami o možnom zvyšovaní daní v nasledujúcom volebnom období takmer nehovoria. Naopak, avizujú predovšetkým snahu o znižovanie daňového a odvodového zaťaženia.

07.02.2020 09:42
debata (14)

V daňovej oblasti taktiež viaceré politické zoskupenia opakujú ambíciu zefektívniť výber dane z pridanej hodnoty a dostať tak do rozpočtu stovky miliónov eur, ktoré podľa štatistík unikajú pri podvodoch na tejto dani.

PS/Spolu

Podľa experta na rozpočet a financie PS/Spolu Jána Remetu je jeho strana v daňovej politike predovšetkým za férovejší a spravodlivejší prístup. Prioritami PS/Spolu sú podľa neho znižovanie daní a odvodov z práce a zjednodušovanie platenia daní, prijímanie opatrení na zvyšovanie efektívnosti výberu daní či daňové zvýhodňovanie firiem, ktoré preinvestujú zisk v najmenej rozvinutých regiónoch. Podporovať chce aj proklientskú orientáciu finančnej správy zjednodušovaním daňovej administratívy a znížiť frekvenciu zmien legislatívy ovplyvňujúcich podnikateľské prostredie na maximálne jedenkrát ročne.

SNS

Aktuálne vládna SNS chce zase pokračovať v znižovaní daňového zaťaženia pre ľudí a podnikateľov. „Našou ambíciou je uplatniť 15-percentnú sadzbu dane z príjmov pre všetkých podnikateľov. Taktiež budeme presadzovať rozšírenie zníženej sadzby DPH na všetky potraviny bez rozdielu,“ uviedla SNS pre agentúru SITA. Ambíciou národniarov je tiež rozšíriť zníženú sadzbu DPH aj na reštauračné služby a rovnako ako väčšina politických strán chce znižovať aj daňové zaťaženie zamestnancov. „Slovensko súčasné daňové zaťaženie značne znevýhodňuje oproti okolitým krajinám. Týmto opatrením by zostalo viacej peňazí pre zamestnancov,“ uvádza SNS.

Na druhej strane však strana hovorí jedným dychom aj o zavádzaní nových daní. „Budú sa týkať hlavne veľkých nadnárodných spoločností. Napríklad digitálna daň, ktorá bude zameraná na spoločnosti z online priestoru,“ dodávajú národniari s tým, že veľkou témou nasledujúcich štyroch rokov bude aj zavedenie environmentál­nej dane.

SaS

Liberáli z SaS aj pred aktuálnymi voľbami pokračujú vo svojej agende znižovaní daňového zaťaženia. „Sme presvedčení, o tom, že s hodnotami naloží najlepšie ten, kto ich vytvorí. Teda daňovník. Vyššie daňové výnosy než plánované budeme vracať do ekonomiky formou zníženia alebo rušenia daní,“ uviedol pre agentúru SITA poslanec za SaS Marián Viskupič. Prioritou SaS v nasledujúcom volebnom období je pritom v daňovej oblasti okrem iného opätovné zavedenie rovnej dane najviac na úrovni 19 % bez výnimiek, zrušenie dane z poistenia, zrušenie bankového odvodu, zjednotenie a zníženie DPH na sadzbu, ktorá bude rozpočtovo neutrálna či zníženie dane z motorových vozidiel.

Za ľudí

Zdanenie práce je jedným z hlavných problémov aj podľa Tomáša Meravého zo strany Za ľudí. „Našou prioritou bude zníženie daní z práce, eliminácia množstva deformácií v daňovom systéme, obnovenie rovnej dane z príjmu právnických osôb a zníženie jej sadzby,“ uviedol s tým, že pri zdaňovaní práce by chceli znížiť sadzbu odvodov, zvýšiť nezdaniteľné minimum a zvýšiť daňový bonus aj pre deti nad šesť rokov. „V akej miere, to bude samozrejme v prvom rade záležať od makroekonomickej situácie,“ dodal.

Sme rodina

Ekonomický expert hnutia Sme rodina Štefan Holý tvrdí, že hnutie sa chce v nasledujúcom období zamerať na zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty minimálne na úroveň priemeru členských štátov Európskej únie. „Budeme tiež presadzovať zavedenie dane z dividend pre veľké spoločnosti najmä z oblastí finančného sektoru, energetiky a telekomunikácií,“ uviedol s tým, že medzi opatreniami, ktoré by mohli zvýšiť daňové príjmy štátneho rozpočtu, by zvažovali aj zavedenie digitálnej dane.

OĽaNO

„Navrhneme, aby sa zdanili neférovo nadobudnuté ekonomické renty oligarchov plynúce z politických výhod, predražených tendrov, lobizmu, monopolného správania sa, neférovej privatizácie a podobne,“ uviedol pre agentúru SITA zase hovorca hnutia OĽaNO Matúš Bystriansky. Ako dodal, hnutie navrhne presunúť daňové zaťaženie od tých, čo vytvárajú hodnoty k tým, čo majú veľké majetky, spotrebu, resp. škodia životnému prostrediu. „Presunieme ho tak, aby celkové daňové zaťaženie nestúplo,“ tvrdí. Prioritou OĽaNO bude tiež eliminovať podvody na DPH.

Hnutie OĽaNO je zároveň aj zástancom zmeny vo financovaní samospráv smerom k daňovému mixu, čo podľa Bystrianskeho zlepší ich finančnú stabilitu. V tejto ambícii sa zhodnú aj so súčasnou vládnou stranou Most-Híd. Tá sa chce okrem toho sústrediť na znižovanie daňového a odvodového zaťaženia. „Vo výsledku je potrebné znížiť celkové daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku. Sme preto vo všeobecnosti proti zavádzaniu nových daní,“ uviedla hovorkyňa strany Klára Magdeme.

ĽSNS

Struční v predstavovaní svojich priorít v daňovej oblasti sú v strane ĽSNS. „Cieľom našej strany je postupné znižovanie DPH na vybrané potraviny a najmä slovenské výrobky,“ uviedol pre SITA Martin Beluský z ĽSNS.

Agentúra SITA oslovila k tejto téme aj Smer-SD, KDH a Dobrú voľbu, ktoré na otázky neodpovedali.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #dane #voľby #Politika