Je na Slovensku priaznivé prostredie na podnikanie?

Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Petra Serinu však najnovší údaj nevypovedá o úspešnosti podnikateľov, respektíve o priaznivom prostredí pre podnikanie, ale skôr o zahltení registrových súdov, ktoré vykonávajú aj výmaz spoločností.

07.02.2020 10:02
debata (4)

Na Slovensku v minulom roku zaniklo 3 676 spoločností. Aj vlani tak pokračoval klesajúci trend odštartovaný ešte v roku 2016. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla analytička poradenskej firmy Bisnode Petra Štěpánová, z tohto počtu ukončilo svoju činnosť likvidáciou 874 spoločností. Rok predtým pritom podnikatelia na Slovensku zatvorili 5 074 firiem a v roku 2017 dokonca až 8 065 spoločností. Rekordný bol z tohto pohľadu rok 2015, kedy na Slovensku zaniklo 8 675 firiem. Naopak najmenší počet zrušených podnikov evidoval Bisnode v roku 2010, a to 3 255.

Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Petra Serinu najnovší údaj o počte zaniknutých spoločností nevypovedá o úspešnosti podnikateľov, respektíve o priaznivom prostredí pre podnikanie. "Jedným z dôvodov bude podľa môjho názoru to, že od októbra/novembra boli a stále sú registrové súdy, ktoré vykonávajú aj výmaz spoločností, zahltené zapisovaním KUV (konečných užívateľov výhod).

Napríklad na Okresnom súde Bratislava I. trvá vybavenie podania na obchodnom registri cca dva až tri mesiace. Keďže ide o najväčší registrový súd na Slovensku a v Bratislave je najviac registrovaných obchodných spoločností, som presvedčený, že mnohé podania na výmaz podané od októbra do decembra neboli vybavené v zákonnej lehote, boli vybavené až začiatkom roka 2020 a mnohé ešte vybavené nie sú," objasnil pre agentúru SITA Serina.

Bisnode je líder v dátach a analytike. Zamestnáva viac ako 2 100 pracovníkov v 19 krajinách Európy. Používa analytiku a skóringové modely, vďaka ktorým predpovedá zákaznícke správanie či poskytuje detailné informácie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko #podnikanie