Z rumu je um, z brandy hradby

02.02.2004 00:34

Od Nového roku sa už na Slovensku nepije rum, ale um. Liehovarníci milovníkom rumu ukrytého pod novým názvom, samozrejme, nenalievajú rozum. Ani si z nich nerobia dobrý deň, aj keď to možno na prvý pohľad tak vyzerá. Pod názvom Um, alebo R - tuzemský či R - 40 sa ponúka starý dobrý tuzemský rum.

Nápoj s takýmto označením sa však na Slovensku od prvého januára tohto roku už nemôže vyrábať.

,,Zakazujú to predpisy Európskej únie, ktoré si vynútili množstvo zmien v názvosloví aj iných obľúbených nápojov," hovorí Ján Királi, prezident Združenia výrobcov liehu a liehovín. Napríklad Bratislavské brandy už nie je brandy, ale stali sa z neho Bratislavské hradby. Vynašiel sa aj výrobca iného Kláštorného brandy. Na to, aby ste si spravili náladu, musíte si otvoriť Kláštorné brány.

Výrobcovia liehovín nie sú zo zmien nadšení, ale disciplinovane sa im podriadili. Štve ich však, že slovenský Potravinový kódex, ktorý im nariadil zmeny, je prísnejší ako v susednej Českej republike. V súlade s nariadením únie napríklad slovenský kódex predpisuje, že názov slivovica sa môže použiť len vtedy, keď bol nápoj vyrobený z čistého slivkového destilátu.

,,Česi boli v rokovaniach s úniou oveľa šikovnejší. Dosiahli výnimku, že slivovicou možno označiť aj destilát, ktorý bol rezaný liehom," poznamenáva s neskrývanou nespokojnosťou riaditeľka oddelenia pre styk s verejnosťou v spoločnosti St. Nicolaus trade Andrea Hozzánková.

Vďaka tomuto nariadeniu teda môžeme od slovenských výrobcov piť len pravú slivovicu. Skončila sa tým éra Slivovice kopaničiarskej alebo Staroslovanskej. Namiesto nich je na pultoch už len Kopaničiarska alebo Staroslovanská originál. ,,S novou kategorizáciou nič nenarobíme, musíme ju rešpektovať," povedal obchodný námestník zo spoločnosti Prelika Prešov Peter Ondria.

,,Nemyslím si, že Slováci zanevrú po vstupe do únie na svoje obľúbené nápoje. Určite Slovenskú ani Spišskú borovičku nenahradí gin, hoci sa oba nápoje vyrábajú z plodov borievky," tvrdí generálny riaditeľ košickej Frucony. Chute sa vyvíjali po generácie, nezmenia sa vstupom do únie.

Rum, z ktorého sa stal um, by mohol zostať rumom, keby sa vyrábal z liehu z cukrovej trstiny. Pre našich výrobcov sa však neoplatí nakupovať tento lieh, pretože Európska únia ho zdražuje vysokým clom. Zostávajú verní liehu z obilia či repnej melasy. Aj preto už nemáme rum, ale um so špecifickými rumovými esenciami, ktoré poznajú len v Česku, Rakúsku a na Slovensku .,,Predstavte si, že by pri pečení gazdinka použila pravý Havanský rum. Asi by sa veľmi čudovala chuti, ktorú by dostal jej koláč," uzavrela Andrea Hozzánková s dôvetkom: ,,Chuť sa našťastie ani na pokyn zákona nemení."

Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
46,99
Flower bag žlté ruže a biele santíny

Flower bag žlté ruže a biele santíny

87,99
Elite červené ruže a frézie

Elite červené ruže a frézie

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk