V Európe pribúda rakoviny

Európa a Európska únia musia naďalej počítať s tým, že ľudí chorých na rakovinu bude stále pribúdať. Tento vývoj by mohlo zastaviť iba vystupňované úsilie na poli prevencie. Ide o tieto typy rakoviny: pľúc, hrubého čreva, prsníka a žalúdka.

17.02.2005 15:36
debata

Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny sídliacej vo Francúzsku v roku 2004 trpelo rakovinou takmer 2,9 milióna Európanov a 1,7 milióna ľudí na ňu zomrelo. V 25 krajinách Európskej únie to boli dva milióny nových prípadov a 1,2 milióna úmrtí.

Šéf agentúry Peter Boyle tvrdí, že rast počtu prípadov rakoviny súvisí s predlžovaním rakoviny. Čím sú ľudia starší, tým viac sa u nich rakovina vyskytuje, podotkol.
Agentúra poskytla štatistiku, že z 2 886 800 osôb, u ktorých vlani diagnostikovali lekári rakovinu, bolo 54 percent mužov a 46 percent žien. Z 1 711 000 ľudí, ktorí na túto chorobu zomreli, bolo 56 percent mužov a 44 percent žien.

„Je jasné, že navzdory znižovaniu počtu prípadov rakoviny žalúdka a tiež určitému pokroku pri screeningu a liečbe zostáva rakovina v Európe vážnym zdravotným problémom,“ vyhlásil Boyle.

Najviac nových prípadov sa týkalo rakoviny pľúc – 13 percent zo všetkých chorých a 20 percent úmrtí. Ľudia vo väčšine doplatili na fajčenie. Po rakovine pľúc nasleduje rakovina hrubého čreva a konečníka, najmenej je rakoviny žalúdka. Rakovinu prsníka dostalo 27 percenta žien a nevyliečilo sa z nej 17 percent. Pätnásť percent na rakovinu chorých mužov malo rakovinu prostaty.

Boyle uviedol, že rakovina pľúc je obzvlášť vážnym problémom u mužov v strednej a východnej Európe, pretože je medzi nimi veľa fajčiarov.

debata chyba