EÚ začala rázny boj proti fajčeniu

Masívnu informačnú kampaň proti fajčeniu pod názvom Help - Za život bez tabaku odštartovala Európska únia vo všetkých členských krajinách. Cieľovou skupinou tejto štvorročnej akcie sú predovšetkým mladí ľudia, adolescenti a mladé ženy.

31.03.2005 12:47
debata

Prvou fázou kampane je turné po všetkých hlavných mestách krajín EÚ. Bratislava je po Luxemburgu a Dubline tretím európskym mestom, v ktorom organizátori kampaň začali. Každý rok sa kampaň zameria na inú tému, jej nosnými piliermi sú však prevencia, odvykanie a pasívne fajčenie. Iniciátori komapane chcú k mladým fajčiarom  i nefajčiarom preniknúť prostredníctvom tlače, televíznych reklám či internetu. Internetovú stránku v 20 jazykoch krajín EÚ www.help-eu.com, na ktorej bude pre verejnosť vytvorený priestor na diskusiu a získavanie nových informácií o tejto problematike, sprístupnia 1. júna 2005.

Tabak je najčastejšou príčinou smrteľných chorôb vo svete a na následky fajčenia zomrie v EÚ ročne 650-tisíc ľudí, upozornil veľvyslanec Európskej komisie na Slovensku Eric van der Linden. Kampaň má preto podľa neho obrovský význam a EÚ chce využiť všetky dostupné prostriedky na boj proti tomuto zlozvyku. „Je ľahké s fajčením začať, ale ťažké prestať, je však dôležitejšie, aby cigareta v ruke nebola znakom moderného a dokonalého človeka,“ skonštatoval.

V boji proti fajčeniu je najlepšie postaviť na čelo bývalého fajčiara, vyhlásil minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Dodal, že približne 40 rokov fajčil 20 až 40 cigariet denne a s týmto zlozvykom prestal v júni 2003. Fajčenie považuje za najväčšiu hlúposť, akú v živote urobil. Každá závislosť totiž prináša mnoho ekonomických, zdravotných a sociálnych problémov. Slovensko podľa neho v boji s týmto neduhom urobilo veľký krok vpred, keď prijalo zákon o ochrane nefajčiarov. Táto úprava však má viacero nedostatkov, preto je už pripravená jej novela, ktorá zvýši vymožiteľnosť sankcií, sprísni prístup k cigaretám v niektorých zariadeniach a obmedzí možnosť fajčenia.

Peter Krištúfek zo Slovenskej lekárskej spoločnosti u­pozornil, že každých desať sekúnd na svete zomrie človek na následky fajčenia. Dôležitá je podľa neho dobrá informovanosť ľudí o tejto problematike, pretože fajčiari si nájdu nekonečne veľa dôvodov, prečo s fajčením neprestať. Mali by si však uvedomiť, že aj 12 až 15 rokov po tom, ako s fajčením skončia, im hrozí rakovina pľúc. 

debata chyba