Únia hodnotí vzťahy s Ruskom

Lídri Európskej únie sa v pondelok zišli na mimoriadnom summite s cieľom zhodnotiť vzťahy s Ruskom v súvislosti s konfliktom v Gruzínsku. Nepredpokladá sa však, že únia siahne po sankciách. Očakáva sa, že lídri EÚ sa dohodnú na prísľube pomoci Gruzínsku a jeho hospodárstvu. Moskva varovala, že bude reagovať, ak by boli ohrozené jej záujmy.

01.09.2008 11:47 , aktualizované: 13:16
Európsky parlament únia EÚ Foto:
Európsky parlament
debata

„Oddanosť Ruska voči vzťahom porozumenia a spolupráce so zvyškom Európy je spochybnená,“ povedal francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na oficiálnom privítaní hláv štátov a vlád európskych krajín. „Je na Rusku, aby v tom urobilo základné rozhodnutie,“ do­dal.

Lídri EÚ budú skúmať spôsoby podpory gruzínskeho hospodárstva, odštartovania práce na zóne voľného obchodu a uľahčenia vydávania víz gruzínskym občanom. EÚ by mohla do Gruzínska vyslať pozorovateľov, hoci je nejasné, kde by mohli pôsobiť. Jednotlivé krajiny však budú musieť prekonať vzájomné rozdiely v tom, ako pristupovať k Rusku.

Mnohé bývalé komunistické štáty a Británia a Švédsko presadzujú tvrdý postoj. Britský premiér Gordon Brown v nedeľu vyzval na „úplné“ prehodnotenie vzťahov EÚ s Ruskom. Šéf talianskej diplomacie Franco Frattini však povedal, že Rusko nie je „nepriateľskou“ krajinou.

„Ak sa niektoré štáty domnievajú, že môžeme obmedziť vzťahy s Ruskom, mali by vysvetliť, ako sa potom budeme zaoberať takými otázkami ako je iránsky jadrový“ program, povedal Frattini. „Je dobré žiadať o rešpektovanie pravidiel, ale musí byť jasné, že (Rusko) je strategickým partnerom a nie nepriateľskou krajinou,“ dodal. Frattini varoval pred snahami o izoláciu Ruska. Uviedol, že je proti odkladaniu rokovaní o novej dohode o vzťahoch medzi Európskou úniou a Ruskom. Obe strany sa majú stretnúť 15. a 16. septembra. „Plány na schôdzku medzi Európou a Ruskom sa musia zrealizovať,“ povedal. „Na rozhodnutie o takýchto vzťahoch je potrebný súhlas všetkých krajín.“

debata chyba