EÚ: Rómovia žijú v neľudských podmienkach

Milióny Rómov v Európskej únii podľa predsedu Európskej komisie Josého Barrosa žijú v podmienkach, ktoré sú v 21. storočí neprijateľné. "Rómovia predstavujú najväčšiu etnickú skupina, ktorá kedy na území únie čelila extrémnej chudobe, diskriminácii či rasizmu," povedal Barroso na doteraz najväčšej medzinárodnej konferencii, ktorú Európska únia usporiadala na rómsku tému.

16.09.2008 13:57 , aktualizované: 16:06
Rómovia Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa ďalšieho z účastníkov stretnutia, známeho finančníka a filantropa Georgea Sorosa, dokonca mnoho Rómov žije v neľudských podmienkach. „Vznikajú kvôli tomu negatívne stereotypy, ktoré potom ďalej zhoršujú ich situáciu,“ povedal Soros.

Najdôležitejšou výzvou je preto podľa neho zlepšiť situáciu Rómov. Za najväčší úspech v poslednom čase v tejto súvislosti označil minuloročné rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý dal za pravdu rómsky rodinám z Ostravska brániacim sa proti umiestňovania svojich detí do zvláštnych škôl.

„Súd rozhodol, že segregácia rómskych detí je nezákonnou diskrimináciou,“ povedal Soros. Účastníci konferencie na jeho slová reagovali hlasným potleskom a dupaním.

Americký miliardár maďarského pôvodu ďalej pripomenul, že väčšina Rómov v Európskej únii žije v nových členských krajinách a že sa ich situácia po páde komunizmu zhoršila. Nie je preto podľa neho prekvapením, že Rómovia odchádzajú na západ, čo prináša ďalšie problémy, ako nedávne rozhodnutie talianskej vlády odoberať Rómom odtlačky prstov.

Finančník George Soros Foto: Reuters
Soros Finančník George Soros

Len v Českej republike podľa dva roky starej analýzy existuje viac ako tristo get, v ktorých žije zhruba 80-tisíc ľudí, prevažne Rómov. Rómovia v Česku tiež čelia problémom so vzdelaním. Podľa nedávnej sondy, ktorú uskutočnila Nadácia rozvoja občianskej spoločnosti, sú rómske deti z geta v škole menej úspešné ako ich vrstovníci. Ďalším veľkým problémom, ktorý sužuje českých Rómov, je nezamestnanosť.

Na Slovensku žije podľa odhadov okolo 400-tisíc Rómov, z toho asi tretina v chatrčiach na okrajoch obcí a miest, často bez vodovodu, elektriny a kanalizácie. Aj slovenských Rómov trápi predovšetkým nevyhovujúce bývanie a z toho vyplývajúca izolácia, nezamestnanosť a obmedzený prístup k vzdelaniu.

Podľa Barrosa však nemožno Rómov vykresľovať len ako pasívne obete diskriminácie. Zároveň je však potrebné zobrať na vedomie, že bohatá väčšinová spoločnosť má omnoho viac možností niečo zmeniť ako samotní Rómovia. Veľká časť zodpovednosti potom leží na členských štátoch. „Ak sa veci od základu nezmenia, milióny mladých Rómov pred sebou nebudú mať nič iného ako život plný sociálneho vylúčenia a marginalizácie,“ povedal predseda Európskej komisie.

Rómovia podľa neho potrebujú predovšetkým také vzdelanie, prácu a bývanie, aké má väčšinová spoločnosť. Riešením je podľa Barrosu konštruktívna podpora vzdelávania či podpora zamestnanosti, ktorá vezme do úvahy kultúrne rozdiely Rómov. Komisia už teraz zo štrukturálnych programov podporuje mnoho aktivít určených na pomoc Rómom, čo vo svojom prejave ocenil aj Soros.

Konferencie venovanej Rómom v Európskej únii sa zúčastňujú 400 zástupcov štátnej správy, neziskových organizácií a Rómov.

debata chyba