Prieskum: Židov a moslimov nenávidia tí istí

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Terry Davies je presvedčený, že "ľudia, ktorí nenávidia židov, nenávidia aj moslimov“. Uvádza sa to vo vyhlásení RE k prieskumu verejnej mienky amerického inštitútu Pew zverejejneného v stredu v Chicagu. Podľa RE "prináša prieskum znepokojujúce údaje".

18.09.2008 14:34
Protikosovský protest v Bratislave Foto:
Ilustračné foto
debata

Najstaršia paneurópska organizácia si všíma, že islamofóbia a judeofóbia má v Európe rovnaké zastúpenie na východe aj na západe kontinentu.

"Niektorí ľudia sú navyše posadnutí myšlienkou konfliktu medzi náboženstvami. V skutočnosti je však iba konflikt medzi fanatikmi a zvyškom sveta,“ zdôraznil Davies.

Podľa výskumu má 36 % Poliakov, 46 % Španielov, 34 % Rusov, 25 % Nemcov a 20 % Francúzov negatívny názor na židov. Najnižšie čísla vykazuje Veľká Británia s 9 % a Spojené štáty americké so 7 %. Podľa záverov správy existuje "jasný vzťah medzi antimoslimskými a antižidovskými postojmi“.

V Španielsku má k moslimom negatívny vzťah 52 % obyvateľov, v Nemecku 50 %, v Poľsku 46 %, vo Francúzsku 38 %, vo Veľkej Británii a v USA 25 %. Prieskum uskutočnil inštitút v 24 krajinách sveta na vzorke 24 717 ľudí.

debata chyba