O maďarskom fóre budú hovoriť v parlamente EÚ

Eurosocialisti sa chcú zaoberať Fórom poslancov Karpatskej kotliny, ktoré združuje maďarských politikov viacerých krajín. Hannes Swoboda zo Socialistickej skupiny v Európskom parlamente povedal, že na bruselskú diskusiu si pozvú sociálnodemokratických poslancov z karpatskej kotliny.

19.09.2008 14:55
Eurosocialisti Foto:
Poslanci Európskeho parlamentu zo socialistickej frakcie (zľava): Jan Marinus Wiersma, Monika Beňová a Hannes Swoboda.
debata

"Myslím si, že toto je osobitý región, sú tu špecifické problémy v súvislosti s menšinami a mám pocit, že je možné nájsť spoločnú reč,“ uviedol Swoboda po piatkovom rokovaní v Bratislave, kde sa spolu s ostatnými eurosocialistami zaujímal o slovensko-maďarské vzťahy. Okrem partnerov zo Smeru rokoval aj so šéfom SMK Pálom Csákym.

Predseda poslaneckého klubu Smer Miroslav Číž po rokovaní s delegáciou uviedol, že eurosocialisti si chcú na schôdzku pozvať zástupcov z parlamentov v Bulharsku, Rumunsku, Srbsku i Ukrajiny. Swoboda nechcel jednoznačne hodnotiť vzťahy medzi oboma krajinami. "Nevidím žiaden problém, ktorý by bol takou prekážkou, ktorú by nebolo možné prekonať,“ dodal Swoboda. Vzťahy okrem iného narúšajú negatívne výroky predsedu SNS Jána Slotu na adresu Maďarov. Swoboda upozorňuje, že vo všetkých krajinách sú problémy so zneužívaním menšín v politike. "Nemali by sme sa sústreďovať na takýchto politikov a dávať im veľa priestoru, aby sa tak nestali politickými hrdinami,“ uzavrel Swoboda.

Predseda SMK Pál Csáky povedal, že jeden člen delegácie priznal zhoršenie slovensko-maďarských vzťahov. "Jeden z nich povedal: no, keď sa na to dívam, nie k zlepšeniu, ale k zhoršeniu došlo. To bol člen delegácie,“ vyhlásil pred novinármi Csáky. Kto konkrétne to bol, odmietol prezradiť. Podľa neho na Slovensku je porušované status quo v oblasti menšinových práv, ktoré sľúbil dodržať premiér Robert Fico po nástupe do vlády. Šéf SMK tvrdí, že jedným z dôkazov o narušení status quo je minulotýždňové vyhlásenie ministra školstva Jána Mikolaja, ktorý súhlasil s názorom mladých ľudí, že maďarská menšina by mala na uliciach rozprávať po slovensky a po maďarsky by sa mala baviť iba doma. "To je hrubé porušenie status quo, to je hrubé porušenie zákonov SR, európskej charty a ďalších medzinárodných záväzkov,“ hodnotí Csáky. S predstaviteľmi eurosocialistov preberal aj Slotove výroky na adresu Maďarov. "Zlým spôsobom infikuje novú generáciu,“ myslí si o Slotovi Csáky. Smer kritizuje za to, že sa od kontroverzných výrokov dostatočne nedištancuje.

Podpredseda vlády pre menšinové práva Dušan Čaplovič po stretnutí s eurosocialistami povedal len to, že neobhajoval výroky Jána Slotu. "Povedal som si svoj názor,“ dodal Čaplovič.

Pál Csáky klame a vláda status quo dodržiava, odkazuje Smer. "Pán Csáky pred novinármi narozprával toľko klamstiev a nezmyslov, ktoré vôbec neboli predmetom rokovaní a ktoré sa na rokovaní ani nespomenuli,“ uviedla hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová Rýsová. Podľa nej Smer nepovažuje slovensko-maďarské vzťahy za problematické. Najsilnejšia vládna strana odmieta aj to, že neodsudzuje urážlivé výroku šéfa národniarov. "Keď pán Slota povedal nejaké vulgárne výroky, vždy buď pán premiér alebo strana ako taká sme sa dištancovali od výrokov pána Slotu,“ dodala Kližanová Rýsová.

Podľa Číža Slotove výroky sú nešťastné a vyvolávajú vášne. "Faktom je, že pán Slota nikdy svoje výroky nevyslovuje z vlastného popudu, jeho výroky sú častokrát reakciou na situáciu od našich kolegov. Keď ja hovorím o znepokojení zo situácie, pán Slota hovorí o zákone o domobrane,“ vyhlásil Číž. Podľa neho Slota sa niekedy vyjadruje "veľmi nevhodnou formou“, ale treba brať do úvahy, že "je to náš koaličný partner“.

SNS v pondelok označila Fórom poslancov Karpatskej kotliny za priamy nástroj Budapešti, ktorým chce zasahovať do vnútorných záležitostí okolitých štátov. Podľa predsedu SNS Jána Slotu ide o priamy dôkaz snáh Maďarska smerujúcich k vytvoreniu jednotnej maďarskej politickej štátnosti. Národniari požadujú, aby poslanci za SMK v slovenskom parlamente vysvetlili, prečo boli na sobotňajšom rokovaní fóra v Budapešti. Dokonca zvažujú, že sa obrátia na Ústavný súd, ktorý by mal posúdiť poslanecké mandáty poslancov za SMK. Podľa SNS účasťou na fóre totiž mohli porušiť poslanecký sľub.

Smer podľa Číža podporuje iniciatívu SNS a takisto chce počuť vysvetlenia od poslancov za SMK. Podľa Číža pred očami verejnosti chcú len korektné prediskutovanie ich účasti. "Páni poslanci z SMK by práve v takej diskusii mali šancu vysvetliť ich vnímanie takéhoto orgánu… Pokiaľ páni poslanci z SMK sa nezúčastnia takéhoto rokovania, tak naznačia tým postoj k celej záležitosti,“ vyhlásil pred novinármi Číž po rokovaní s eurosocialistami. Podľa neho je predčasné hovoriť, či by Smer podporil prípadné podanie na Ústavný súd.

Ak by podanie na Ústavný súd bolo v hre, SMK bude konať, tvrdí Csáky. V súčasnosti iniciatívu SNS považuje za "nezmysel, nehoráznosť, možno aj za provokáciu“. Dodal, že "ak to bude aktuálne, tak to bude nie európska, ale svetová téma, to vás ubezpečujem“.

Skupina poslancov Európskeho parlamentu zo socialistickej frakcie Hannes Swoboda, Jan Marinus Wiersma, Zita Gurmayová a Csaba Tabajdi v piatok okrem návštevy Bratislavy rokujú aj v maďarskej obci Mlynky, kde zisťujú, ako sa slovenskej menšine žije v Maďarsku. Mlynky sa v lete stali stredobodom záujmu, pretože tamojšia samospráva rozhodla o vysťahovaní Slovákov zo Slovenského domu. Delegácia eurosocialistov má na večer naplánované rokovanie so šéfkou maďarskej diplomacie Kingou Gönczovou v Budapešti.

debata chyba