Kuba podpísala s Európou dohodu o spolupráci

Európska únia a Kuba obnovili spoluprácu. Obe strany o tom podpísali rámcovú dohodu. Informáciu zverejnila Európska komisia po návšteve eurokomisára Louisa Michela v Havane. Podľa predošlého vyjadrenia kubánskeho ministerstva zahraničia Michelovu cestu umožnilo nedávne zrušenie sankcií EU voči kubánskemu režimu.

24.10.2008 14:19
Kuba oslavuje narodeniny Castra Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ide o obrat vo vzťahoch Európskej únie a Kuby. Teší ma, že sme sa dohodli na tejto spoločnej deklarácii, ktorá rámcuje našu budúcu spoluprácu v oblastiach spoločného záujmu,“ povedal Michel po stretnutí s kubánskym ministrom zahraničia Felipom Perézom Roquem. Mohlo by ísť napríklad o životné prostredie, vedu, obchod či kultúrnu výmenu. Únia by na tieto účely podľa komisie mohla vyčleniť 20 miliónov eur.

Michel počas svojej cesty navštívil okrem iného oblasti poškodené hurikánmi Gustav a Ilke. „Svet bol svedkom veľmi ničivej sily týchto dvoch hurikánov, ktoré zasiahli karibský región v lete. Hoci dobre vykonaná evakuácia, ktorú zorganizovali kubánske úrady, zachránila niekoľko stoviek životov, nikto ale nemohol predísť škodám na majetku a infraštruktúre,“ uviedol Michel. Únia preto Kube poskytne finančnú pomoc, na ktorú už uvoľnila prvé dva milióny eur.

Michelova cesta je známkou otepľovania vzťahov medzi Kubou a úniou, ktorá dlhé roky kritizovala porušovaniu ľudských práv na ostrove. Teraz sa únia prostredníctvom rozhovorov a spolupráce snaží povzbudiť premenu kubánskeho komunistického režimu v pluralitnej demokracii. Kubánska vláda zas dáva najavo Európe potrebu ekonomickej pomoci pre svoje hospodárstvo.

debata chyba