EÚ má nakročené k splneniu klimatických cieľov na rok 2020

Európska únia ako celok úspešne smeruje k naplneniu klimatických cieľov, ktoré si stanovila na rok 2020, uviedla dnes Európska komisia vo svojej druhej správe o stave Energetickej únii.

01.02.2017 16:37
mroš šefčovič, energetická únia Foto: ,
Viceprezident Európskej komisie Maroš Šefčovič.
debata (1)

Členské štáty EÚ by preto podľa nej mali pokračovať vo svojom doterajšom úsilí v oblastiach ako je znižovanie emisií skleníkových plynov, zvyšovanie energetickej účinnosti a snahy využívať energiu z obnoviteľných zdrojov.

„Energetická únia sa netýka výlučne energetiky a klímy. Jej účelom je urýchliť zásadnú modernizáciu celej európskej ekonomiky,“ zdôraznil dnes podpredseda komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Posilniť je podľa neho tiež potrebné vonkajší rozmer Energetickej únie a zvýrazniť vedúcu úlohu EÚ v celosvetovom meradle.

Podľa komisie je teraz „energetická transformácia“ Európy a jej prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo v plnom prúde. Šefčovič pripomenul, že predložené už boli všetky zásadné legislatívne návrhy a tento rok by tak mal byť rokom, keď budú uvedené návrhy uvedené do praxe.

Vytvorenie Energetickej únie v terajšom premenlivom geopolitickom prostredí je nevyhnutné na ochranu dlhodobých hospodárskych záujmov občanov krajín európskeho spoločenstva, vrátane zlepšovania konkurencieschop­nosti európskeho priemyslu, uvádza EK.

Komisia dnes pripomenula, že od 4. novembra 2016 platí Parížska dohoda, ktorú krajiny Európskej únie ratifikovali v decembri 2015. V roku 2016 tiež komisia predstavila svoju stratégiu siahajúcu až do roku 2050, ktorej základným cieľom je do polovice 21. storočia znížiť emisie skleníkových plynov v porovnaní s rokom 1990 o celých 60 percent a smerovať k ich úplnému odstráneniu.

Únia už naplnila cieľ na rok 2020 týkajúci sa konečnej spotreby energie. To isté podľa EK platí aj pre emisie skleníkových plynov – v roku 2015 boli v krajinách EÚ o 22 percent nižšie ako v roku 1990. Únia tiež mieri k cieľu v oblasti obnoviteľných zdrojov. Podľa dát za rok 2014 bol ich podiel na konečnej energetickej spotrebe 16 percent.

Ďalším významným trendom je podľa komisie pokračujúce rušenie väzby medzi hospodárskym rastom EÚ a zvyšovaním emisií skleníkových plynov. V rokoch 1990 až 2015 sa celkový hrubý domáci produkt EÚ zvýšil o 50 percent pri znížení emisií o 22 percent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #emisie #klimatické zmeny #energetická únia