Čas na dohodu o brexite sa kráti, pripomenul Barnier

Práce na dohode o usporiadanom odchode Veľkej Británie z Európskej únie a jej čo najrýchlejšie dokončenie je naďalej spoločným cieľom zostávajúcich 27 krajín bloku. Podľa únijného vyjednávača Michela Barniera takáto dohoda vytvorí vzájomnú dôveru, ktorá umožní po vystúpení Británie vybudovať funkčné vzťahy.

20.07.2018 15:53
Michel Barnier Foto: ,
Michel Barnier, vyjednávač EÚ.
debata

Barnier uviedol, že hoci nedávno zverejnená predstava Londýna o budúcnosti po brexite obsahuje body, ktoré môžu byť základom rokovaní, napriek tomu má únijný vyjednávací tím k dokumentu niekoľko konkrétnych otázok.

Treba sa pripraviť aj na brexit bez dohody

Barnier zopakoval, že úrady v 27 krajinách únie aj firmy by mali využiť krátiaci sa čas a začať sa pripravovať aj na situáciu, kedy by na konci marca budúceho roka Británia z európskeho bloku odišla bez dohody.

Dohoda o rozdelení, ktorá rieši konkrétne okolnosti ukončenia členstva Británie v únii, vrátane otázky práv občanov EÚ v Británii po brexite, či prechodného obdobia do konca roka 2020, zatiaľ uzatvorená nie je. Posledné kolo rokovaní skončilo vo štvrtok, Londýn prvýkrát zastupoval nový britský vyjednávač Dominic Raab.

Predovšetkým preto, že sa zatiaľ nedarí nájsť funkčné riešenie režimu na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom, kde je cieľom vyhnúť sa vzniku štandardnej hranice. To je zložité v situácii, keď Británia odíde z jednotného trhu a obe strany by mali mať možnosť kontrolovať, aký tovar prechádza hranicu a prípadne ho preclievať.

Čas sa kráti

Barnier pripomenul, že čas sa kráti a na vyrokovanie brexitovej dohody zostáva približne 13 týždňov. EÚ aj Londýn ju totiž chcú mať hotovú najneskôr v októbri, aby ešte do dátumu ukončenia členstva Británie v EÚ stihla prejsť príslušnou ratifikáciou v britskom i európskom parlamente a mohla začať platiť.

Spolu s touto dohodou by mala byť v októbri dokončená aj politická deklarácia o tom, ako si obe strany predstavujú tesné vzájomné vzťahy v budúcnosti. Ako si ich predstavuje Londýn, načrtol minulý týždeň dokument britskej vlády. Barnier pred novinármi uviedol, že obsahuje niektoré body, ktoré môžu byť základom pre rokovanie, zmienil ale zároveň rad konkrétnych otázok, ktoré ako vyjednávač za EÚ k návrhom Londýna má a s ktorými už Raaba zoznámil. Varoval ho napríklad, že brexit by nemal vytvárať novú byrokraciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit