Mayová budúci týždeň skúsi dohodu presadiť štvrtýkrát, píše britská tlač

Špekulácie o štvrtom hlasovaní o brexitovej dohode aj o predčasných voľbách plní britská tlač potom, čo dolná komora tamojšieho parlamentu v piatok po tretí raz odmietla vládnu víziu odchodu z Európskej únie.

30.03.2019 09:38
brexit, transparent, protest, británia Foto: ,
Riziko tvrdého brexitu reálne hrozí už 12. apríla.
debata (2)

Denník Financial Times (FT) však v komentári svojho editorského tímu uvádza, že ďalší pokus presadiť dohodu o vystúpení by už bol absurdný. Podľa The Daily Telegraph by mala premiérka Theresa Mayová dojednať odklad brexitu a odstúpiť.

„Británia mala opustiť EÚ v piatok o 23:00. Namiesto toho teraz Mayová stojí pred sadou nepríjemných možností ďalšieho postupu, z ktorých každá obnáša vážne politické riziká ako pre ňu, tak pre jej Konzervatívnu stranu,“ zhŕňa súčasnú situáciu FT. „Až sa budú písať dejiny brexitu, toto bude možno považovať za okamih, kedy ‚brexitári‘ pochovali svoj vlastný projekt,“ dodáva.

Z dnešných článkov v britských denníkoch ale vyplýva, že presadzovanie „svojej“ brexitovej dohody ešte premiérka Mayová nevzdala a mieni to budúci týždeň skúsiť štvrtýkrát. Podľa zdrojov The Times alebo The Guardian Downing Street pracuje na plánoch pre „rozhodujúce“ hlasovanie medzi existujúcou „rozvodovou“ dohodou a alternatívou, ktorá získa v pondelok najväčšiu podporu v druhej fáze „prieskumných“ hlasovní v Dolnej snemovni. Očakáva sa, že tou bude „mäkšia“ podoba brexitu napríklad s trvalým členstvom Británie v colnej únii s EÚ.

FT ale označuje prípadné štvrté hlasovanie o dohode za absurdné, predsedníčka vlády podľa denníka musí uznať, že jej plán je mŕtvy. Denník vidí ako jedinú cestu vpred odvrátenie brexitu bez dohody žiadosťou o dlhší odklad odchode z únie. „Jeho zmyslom je dosiahnuť konsenzus okolo mäkšieho brexitu, ktorý zahŕňa bližšiu ekonomickú a obchodnú integráciu s EÚ27. (…) Británia potrebuje čas na prehodnotenie brexitu, ako cieľovej stanice, tak toho, ako sa do nej dostane,“ píše FT.

The Daily Telegraph tiež vidí ako východisko predĺženie lehoty na vyjednanie podmienok brexitu. Dohodnutie odkladu by zároveň podľa denníka malo byť tým posledným, čo Mayová vykoná ako šéfka vlády. „Musí jej teraz byť jasné – alebo jej to musí byť povedané, – že hoci môže s EÚ dojednať odklad pre brexit, ďalej už cesta nevedie. Potom musí vypratať pole, pre dobro brexitu, svojej strany aj samotnej demokracie,“ napísal The Daily Telegraph v redakčnom komentári.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Financial Times #Brexit #The Daily Telegraph #Theresa Mayová