Eurovoľby: Známe tváre a dobré miesta

Kým verejnosť sa o ne príliš nezaujíma, o to viac lákajú politikov. Voľby poslancov do Európskeho parlamentu majú na Slovensku jednu z najnižších účastí, voliť chodí okolo 20 percent ľudí. Pritom ide o dôležité rozhodovanie pre Slovensko o tom, akí ľudia ho budú zastupovať a obhajovať záujmy krajiny. Problém je však aj na strane niektorých kandidátov, ktorí vo voľbách vidia možnosť získať finančne lukratívne miesto.

22.01.2014 12:00
Europarlament, europoslanci Foto:
Európsky parlament sa stáva ťahákom aj pre viaceré známe tváre z vedenia politických strán. O posty europoslancov sa budú uchádzať v májových voľbách.
debata (8)

Európsky parlament sa navyše stáva ťahákom aj pre viaceré známe tváre z vedenia politických strán. V májových voľbách sa chcú uchádzať o mandáty europoslancov podpredsedovia Smeru Vladimír Maňka, SDKÚ Ivan Štefanec, KDH Ján Hudacký, Mostu – Híd Zsolt Simon, Novy Jozef Kollár a predseda SaS Richard Sulík. Špekuluje sa aj o Mikulášovi Dzurindovi, ten však odkázal, že k tejto otázke sa vyjadrí neskôr.

Politológ Tomáš Koziak považuje prácu europoslanca viac za vec prestíže ako mocenských ambícií, pretože človek, ktorý má snahu niečo zmeniť, funguje skôr v národnej politike.

Dobré miesto na zabezpečenie

„Ide väčšinou o ľudí, ktorým ruže v domácej politike nekvitnú. Možno vidia, že v ďalších voľbách nebudú v národnom parlamente, lebo ich pozícia je v strane oslabená, alebo vidia, že preferencie strane klesajú,“ mienil politológ. Podľa neho je europarlament aj miesto za zásluhy, tak trochu ukryté, keď politici nemusia priveľmi skladať účty svojim voličom. „Je to ľudovo povedané veľmi dobrý flek na zabezpečenie seba samého,“ poznamenal Koziak.

Eurovoľby sa konajú podľa pomerného volebného systému, keď strana musí prekročiť potrebné 5-percentné kvórum. Ak strana pri nízkej volebnej účasti dostatočne zmobilizuje svojich priaznivcov, môže získať kreslo v Bruseli relatívne jednoducho. V roku 2009 SNS získala jeden poslanecký mandát s počtom 45 960 hlasov. Jaroslav Paška sa prekrúžkoval na prvé miesto kandidátky národniarov s počtom 12 981 preferen­čných hlasov. Naposledy sa na eurovoľbách zúčastnilo necelých 20 percent oprávnených voličov.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Krivé zrkadlo. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Politológ Michal Horský označil v súčasnosti prípravy kandidátov na europoslancov za oveľa zaujímavejšie ako v predošlých dvoje eurovoľbách. Politickí aktéri si podľa neho zrejme uvedomujú, že nevýrazné osobnosti na kandidátkach môžu byť síce zvolené, ale takým malým počtom voličov, že je to na hrane ich politickej legitimity.

Horský pomenoval prinajmenšom dva dôvody, ktoré strany zvažujú pri nominácii svojich kandidátov. „Tá väčšia časť vyberá osobnosti, ktoré majú predpoklad európske agendy a rozhodnutia vysvetľovať a obhajovať na domácej politickej scéne. Tá menšia časť nominovaných kandidátov pripomína známy obraz, keď sa loď potápa, tak kapitáni utekajú ako prví do záchranných člnov na európsku pôdu,“ zhodnotil Horský.

Rastie význam Bruselu

Kandidáti na europoslancov hovoria, že dôvodom ich záujmu kandidovať nemá byť únik z konfliktnej slovenskej politiky, ale rastúci význam Bruselu a jeho vplyv na dianie v členských krajinách EÚ. Trinásti slovenskí europoslanci boli doteraz skôr v tieni diania v domovskej krajine. Viac sa ocitajú pod drobnohľadom poslanci národného parlamentu. Ak však chcú zástupcovia zo Slovenska niečo v 750-člennom europarlamente presadiť, môže sa im to najskôr podariť v rámci najsilnejších politických skupín socialistov a ľudovcov.

Výhody europoslanov

Práca europoslanca zaručuje na slovenské pomery nadštandardné finančné ohodnotenie a navyše dáva aj existenčnú istotu po odchode na dôchodok. Plat europoslanca je mesačne v čistom 6 200 eur, čo je viac ako plat predsedu vlády. Ten zarobí mesačne okolo 4 600 eur v hrubom.

Europoslanec má nárok na diéty 300 eur denne, z ktorých si platí nielen stravu, ale aj ubytovanie v hoteloch. Ďalších 4 200 eur tvoria paušálne náhrady na prenájom poslaneckých kancelárií, zakúpenie novín, platby za telefón či kancelárske potreby. Prepravu poslancov do Bruselu alebo Štrasburgu uhrádza priamo europarlament. Takisto majú nárok na poistenie pokrývajúce riziká spojené s výkonom ich mandátu, poslanci si sami uhrádzajú tretinu poistného. Bývalí europoslanci majú po dovŕšení veku 63 rokov nárok na starobný dôchodok bez ohľadu na to, že poberajú akýkoľvek iný dôchodok. Za každý odslúžený rok dostanú 3,5 percenta z platu. Za päť rokov v poslaneckých laviciach v Bruseli a Štrasburgu sa dôchodok môže vyšplhať na úroveň približne 1 400 eur, po desiatich rokoch to môže byť až okolo 2 800 eur. K tomu si môžu ešte europoslanci prirátať penziu vyplácanú zo Sociálnej poisťovne za roky odpracované na Slovensku. Na porovnanie, priemerný mesačný dôchodok ku koncu minulého roka bol na Slovensku 390 eur.

Kto chce do europarlamentu

  • Smer

    Vladimír Maňka, Monika Flašíková-Beňová. Smer bude rozhodovať o kandidátoch na predsedníctve. Dátum nie je známy.

  • KDH

    Súčasní europoslanci Anna Záborská, Miroslav Mikolášik a podpredseda KDH Ján Hudacký. O kandidátke rozhodne Rada KDH cez víkend.

  • Obyčajní ľudia

    Poslanec Národnej rady Jozef Viskupič. Kandidátov neodsúhlasili.

  • SDKÚ

    Súčasný europoslanec Eduard Kukan, podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec. Špekuluje sa o kandidatúre Mikuláša Dzurindu. V SDKÚ sa o kandidátoch ešte nerozhodlo.

  • Most-Híd

    Neoficiálne sú v hre poslanci Národnej rady Zsolt Simon, František Šebej, József Nagy. Most-Híd schváli kandidátov 8. marca.

  • SaS

    Poslanci Národnej rady Richard Sulík, Lucia Nicholsonová, Martin Poliačik. SaS už kandidátku schválila.

  • Nova

    Poslanci Národnej rady Jozef Kollár, Jana Žitňanská, exposlanci František Mikloško, Ondrej Dostál. Nova už kandidátnu listinu odsúhlasila.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #eurovoľby