Prieskum: Väčšina by v eurovoľbách volila kandidátov Smeru

Kandidátov vládnej strany Smer by v májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) volila väčšina. Možnosť voliť svojich poslancov EP by však využil len každý štvrtý a len minimum ľudí vie, koľko má SR presne zástupcov v europarlamente.

25.02.2014 12:04
Brusel, EÚ Foto: ,
Budova Európskeho parlamentu.
debata (12)

Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý od 16. do 22. februára vykonala agentúra Polis Slovakia na vzorke 1 868 respondentov starších ako 18 rokov v celej SR. Z odpovedí respondentov na otázku: „Kandidátov ktorej politickej strany chcete voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v máji tohto roka?“ vyplýva, že 50,5 percenta z tých, ktorí by išli voliť, by hlasovalo za kandidátov Smeru, 12,9 % by si vybralo reprezentantov KDH a treťou najčastejšou spomínanou stranou v súvislosti s voľbami europoslancov bola strana Most-Híd. Jej kandidáti viedli u 9,8 percenta opýtaných.

V prvej pätici skončili ďalej SDKÚ (8,2 %) a OĽaNO (7,3 %). Kandidátov SMK by v májových voľbách do EP volilo 4,5 %, SaS 4 %, KSS 1 %, NOVA 0,7 % a 1,1% by chcelo voliť kandidátov inej strany alebo hnutia. Preferencie v prieskume boli vyrátané z 25 % účasti, až 40 % respondentov ešte nebolo rozhodnutých, či sa na eurovoľbách zúčastní a 35 % tvrdilo, že k urnám určite neprídu. Agentúra Polis Slovakia pritom otázku – Kandidátov ktorej politickej strany chcete voliť vo voľbách do európskeho parlamentu (EP) v máji tohto roka?, formulovala s ohľadom na fakt, že uzávierka kandidátok do EP je 20. marca a nie je isté, či všetky politické strany kandidátku postavia.

Účastníci prieskumu Polis Slovakia pre agentúru SITA sa mohli vyjadriť aj na otázku: „Ktoré politické strany majú podľa Vás najkvalifikova­nejších politikov pre výkon funkcie poslanca EP?“ Respondenti mohli v svojich odpovediach uviesť viacero politických strán. Najčastejšie – 53,2 % spomenuli Smer-SD a viac ako štvrtina (25,9 %) si myslí, že najkvalifikova­nejších politikov na funkciu europoslanca má KDH. Presne 18 % opýtaných to usudzuje aj o politikoch z SDKÚ-DS. Menej ako 10 percent vkladá dôveru v kvalifikovanosť kandidátov na europoslancov strán: Most-Híd (8,6 %), OĽaNO (6,4 %), SaS (6 %), SMK (5,4 %), SNS (2,3 %), NOVA (1 %) a iná strana alebo hnutie by o tom presvedčili 2,2 % respondentov.

Prieskum poukázal aj na malú informovanosť o voľbách do Európskeho parlamentu, respektíve častú neznalosť toho, koľko poslancov do EP je volených na Slovensku. Správnu odpoveď – 13 europoslancov vedelo 6,1 % respondentov. Blízko k správnej odpovedi bolo v intervale 11 až 15 poslancov 20,8 % opýtaných. V intervale 6 až 10 poslancov sa k správnemu údaju priblížilo 18,8 % a 16 až 20 zástupcov v SR v europarlamente uviedlo 5 %. K číslam výrazne odlišujúcim sa od skutočnosti sa priklonili tí, čo uviedli 1 až 5 poslancov, v prieskume ich bolo 10,9 % a tiež 6,1 % opýtaných, ktorí si mysleli, že do EP je v SR volených 20 a viac poslancov. Na otázku nevedelo odpovedať 38,4 %

12 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Smer #Európsky parlament #eurovoľby