Zaregistrovali kandidátky eurovolieb s 333 uchádzačmi

Ústredná volebná komisia (ÚVK) pre májové voľby do Európskeho parlamentu v utorok na svojom prvom pracovnom zasadnutí preskúmala všetky kandidačné listiny politických subjektov.

25.03.2014 13:12
debata (5)

Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová potvrdila, že zaregistrovali 29 kandidačných listín, na ktorých sa nachádza spolu 333 kandidátov. Z nich je 80 žien. ÚVK musela riešiť post podpredsedu komisie. Katarína Šintalová zo strany Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá bola v pondelok na tento post vyžrebovaná, ani na utorkové zasadnutie neprišla a nezložila sľub. Ako uviedla Chmelová, znamená to, že jej členstvo v ÚVK zaniklo.

„Na základe toho predseda ÚVK na najbližšie zasadnutie prizve náhradníka,“ dodala Chmelová. Podľa jej ďalších slov každá politická strana, ktorá delegovala do ÚVK svojho člena, zároveň určila aj náhradníka. „To znamená, je tam náhradníčka, ktorá sa prizve a na tom zasadnutí, kedy sa zúčastní aj ona, sa vyžrebuje podpredseda ÚVK,“ dodala Chmelová.

Pokračovala, že politická strana Právo a spravodlivosť stiahla jedného svojho kandidáta z kandidačnej listiny, pretože nespĺňal zákonom stanovenú požiadavku mať 21 rokov pre voľby do Európskeho parlamentu. Okrem toho na zasadnutí vyžrebovali čísla pre jednotlivé politické strany.

Termín nasledujúceho zasadnutia ÚVK zatiaľ neurčili. „Členovia sa zhodli na tom, že zvolanie ÚVK sa bude riadiť tým, či sú podania, ktoré si vyžadujú urgentné riešenia, alebo nie,“ dodala Chmelová.

Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája. Voliť môžu občania, ktorí majú najmenej 18 rokov, hlasovanie je dobrovoľné. V máji pôjde o historicky tretie eurovoľby na území SR. V posledných, v roku 2009, dosiahla volebná účasť na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Na voľbách sa zúčastnilo 16 politických strán, zvíťazil Smer, ktorý má v EP päť poslancov z celkovo 13 slovenských.

Farby Slovenska v súčasnom EP obhajujú 13 poslanci – Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obidvaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (HZDS).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby #Ústredná volebná komisia