V eurovoľbách kandiduje sedem členov Európskej komisie

V májových voľbách do Európskeho parlamentu mieni kandidovať sedem členov Európskej komisie. Šesť z nich si kvôli tomu berie neplatené voľno a ich rezorty si rozdelia ďalší členovia komisie.

02.04.2014 13:51
Brusel Foto:
Ilustračné foto.
debata

Komisár pre obchod Karel De Gucht oznámil predsedovi komisie José Barrosovi, že síce kandidovať bude, na volebnej kampani sa ale nebude zúčastňovať a chce ďalej pracovať. Voľno je podľa pravidiel Európskej komisie neplatené a bude trvať od 19. apríla do dňa volieb 25. mája.

Komisári počas tejto doby nesmú využívať techniku, ani personál Európskej komisie. Ak terajších komisárov zvolia, budú musieť na svoje funkcie v komisii rezignovať ku koncu júna. Vo voľbách plánujú kandidovať komisárka Viviane Redingová, zodpovedná za spravodlivosť, Antonio Tajani (doprava a priemysel), Maroš Šefčovič (administratíva), Olli Rehn (hospodárska a menová politika), Janusz Lewandowski (rozpočet), Neven Mimica (spotrebiteľská politika) a De Gucht.

Barroso už rozhodol, ktorí ďalší členovia komisie prevezmú ich rezorty. Spravodlivosť tak ide mať dočasne na starosti komisár Johannes Hahn, Tajaniho rezort povedie Michel Barnier, Šefčovičov rezort sám Barroso. Menovú politiku začne riadiť Siim Kallas, Andris Piebalgs prevezme rozpočtové otázky a László Andor spotrebiteľskú politiku.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maroš Šefčovič #José Manuel Barroso #eurovoľby