Prvovoličov v eurovoľbách je približne 334-tisíc

Aj počas volieb do Európskeho parlamentu (EP) pristúpia niektorí Slováci k volebným urnám po prvý raz. Prvovoličov u nás od posledných volieb, teda od druhého kola voľby prezidenta, pribudlo približne 9 670.

14.05.2014 16:48
voľby v Bratislave Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Informovala o tom predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. „Počet voličov, ktorí sa budú vôbec prvýkrát zúčastňovať na voľbách do Európskeho parlamentu, je približne 333 900,“ dodala.

Voliť u nás europoslancov môžu aj občania iných členských štátov Európskej únie, ktorí žijú na Slovensku. Voliť budú zástupcov Slovenska v EP. Svoj hlas môžu vo voľbách odovzdať občania iných členských štátov EÚ s trvalým pobytom v SR, ale aj bez neho. Do 14. apríla však museli v obci, v ktorej žijú, požiadať o zapísanie do zoznamu voličov.

„V tomto roku požiadalo 33 občanov EÚ o dopísanie do zoznamu voličov na našom území,“ informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie pre voľby do EP Eva Chmelová. Najviac – desať z nich je Poliakov, nasleduje osem Talianov, sedem Nemcov, ale aj Česi, Briti a jeden občan Maďarska. „Títo občania sú dopísaní do zoznamu voličov v slovenských mestách a budú následne vyčiarknutí zo zoznamu voličov v domovských štátoch,“ uviedla Chmelová.

Aj Slováci sa chystajú voliť v zahraničí. „Je to 2 018 občanov, ktorí sa zapísali v zahraničí,“ doplnila Chmelová. Informácie o voličoch zo Slovenska, ktorí budú voliť v inej krajine, však naše ministerstvo vnútra ešte priebežne zbiera. Najvyšší počet našich občanov sa chystá k volebným urnám pristúpiť v Rakúsku, a to 462 voličov, nasleduje Taliansko (218), Veľká Británia (204) a Francúzsko (194). Zoznamy voličov sa však uzatvárajú až deň pred voľbami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby