Pridá sa UKIP k európskym euroskeptikom?

Jedným z najvýraznejších euroskeptických hlasov disponuje Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Jej šéf Nigel Farage sa prostredníctvom ustavičných tvrdých výpadov stal priam hovorcom protieurópskych síl. Neslávne sa stal mimoriadne známym, keď povedal šéfovi Európskej rady Hermanovi Van Rompuy, že má charizmu mokrej handry.

20.05.2014 15:00
Nigel Farage Foto: ,
Nigel Farage je šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva.
debata (5)

UKIP má veľmi dobrú šancu, že voľby v Európskeho parlamentu v Británii vyhrá. Ostatný prieskum inštitútu ComRes mu dokonca prisúdil 34 percent hlasov. Euroskeptici tak ďaleko za sebou nechali dve hlavné britské strany. V súčasnosti opoziční labouristi by získali 24 percent, vládnuci konzervatívci 22.

Farage tiež nie je žiadny mimoriadne charizmatický líder, ale určite mu nechýba arogancia. Kritici tvrdia, že má až rasistické názory. Najdôležitejšou témou v kampani UKIP je imigrácia v rámci EÚ. Naposledy sa Farage odmietol ospravedlniť za vyhlásenie, v ktorom naznačil, že by mal problém, ak by sa do jeho susedstva prisťahovali Rumuni.

V rádiu LBC šéf UKIP čelil otázkam, prečo má problém s tým, keď vo vlaku v Británii počuje cudziu reč, keď jeho manželka je Nemka. „Povedal by som, že ona vo vlaku nerozpráva,“ vyhlásil Farage. „Viete aký je v tom rozdiel,“ odpovedal zase na otázku, z akého dôvodu sa mu nepáčia prisťahovalci z Rumunska, ale tých z Nemecka akceptuje.

UKIP vo vyhlásení uviedol, že v rumunskej komunite je vysoká miera kriminality. „Vôbec netvrdíme, že všetci sú zločinci. Nešťastná realita je však taká, že sme súčasťou politickej únie s postkomunistickou krajinou, ktorá mimoriadne ľahko podlieha organizovanému zločinu.“ „Strana vznikla začiatkom 90. rokov s jediným programom, a tým bolo dostať Britániu preč z Európskej únie,“ opisuje UKIP pre Pravdu Bill Jones, politológ z Liverpool Hope University. „V ostatnom desaťročí sme však videli, že v Británii rástla nespokojnosť s EÚ. Ľudia veria, že je nedemokratická, príliš drahá, a že umožnila slabo plateným pracovníkom z východnej Európy dostať sa do Británie, aby miestnym zobrali robotu a žili z pomerne štedrých sociálnych dávok. Samozrejme, iné je, čo je skutočná pravda. Tieto myšlienky sa však stali veľmi populárnymi, najmä v časoch hospodárskej krízy. Farage je schopný populista, ktorý hrá úlohu obyčajného chlapíka, s ktorým sa dá porozprávať a ísť na pivo,“ vysvetľuje stratégiu UKIP Jones.

Farageova strana je Európskom parlamente momentálne v skupine Európa slobody a demokracie. UKIP zatiaľ neprejavuje záujem podieľať sa na širšom euroskeptickom projekte, ktorý predstavujú najmä francúzsky Národný front a holandská Strana za slobodu. Šéfka francúzskych nacionalistov Marine Le Penová však verí, že Farage by sa k nim pridať mohol. S UKIP vo svojich radoch by totiž euroskeptici pravdepodobne ľahšie vytvorili v novom Európskom parlamente politickú frakciu. „Viete, akí sú Angličania. Z času na čas menia názory. Cieľom Faragea je mať skupinu, v ktorej bude lídrom on. Keď sa mu to však nepodarí, možnosti sú azda otvorené,“ povedala Le Penová pre agentúru Reuters.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby #euroskeptici #UKIP