Wildersova strana skončila podľa odhadov v eurovoľbách až štvrtá

Euroskeptická pravicová Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa skončila v holandských eurovoľbách prekvapivo až štvrtá. Vyplýva to z odhadov výsledkov, ktoré oznámila štátna televízia.

22.05.2014 23:25
debata

Podľa predvolebných prieskumov pritom PVV patrila k favoritom a očakávalo sa, že dostane okolo 23 percent hlasov. Voľby do Európskeho parlamentu sa konali aj v Británii, kde sa ale odhady nezverejňujú. V oboch krajinách, ktoré začali štvordňový maratón eurovolieb, budú oficiálne výsledky ohlásené v nedeľu večer, keď skončí hlasovanie v celej Európskej únii.

Prieskum medzi voličmi pri odchode z holandských volebných stredísk ukazuje, že Wildersova strana získala 12,2 percenta hlasov. Skončila za ľavicovo liberálnymi Demokratmi 66, ktoré podporilo 15,6 percenta voličov, a Kresťanskodemo­kratickou výzvou (CDA), ktorá dostala 15,2 percenta hlasov. S 12,3 percenta boli lepší aj vládni ľudovci (Ľudová strana pre slobodu a demokraciu-VVD) premiéra Marka Rutteho, ktorí tak zaznamenali len o málo väčší zisk než v predchádzajúcich voľbách do EP. K volebným urnám prišlo podľa médií okolo 37 percent z 12,5 milióna oprávnených voličov, teda približne rovnako ako v roku 2009. Vyberali z kandidátov na 26 kresiel, ktoré Holandsku v Európskom parlamente patria.

V piatok, v sobotu a v nedeľu sa bude hlasovať v ostatných 26 členských krajinách Európskej únie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #eurovoľby #Geert Wilders