Wilders: Za neúspech môže v Holandsku nízka účasť

Voľby do Európskeho parlamentu sa začali vo štvrtok studenou sprchou pre pravicových populistov. Tvrdí to agentúra DPA s ohľadom na odhady výsledkov z Holandska, podľa ktorých favorizovaná euroskeptická pravicová Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa skončila prekvapivo až štvrtá.

23.05.2014 13:49
debata

Wilders nepresvedčivý výsledok podľa agentúry Reuters pripísal na vrub nízkej volebnej účasti, ktorá vraj dokazuje odpor ľudí k Európskej únii. Z prieskumu medzi voličmi pri odchode z holandských volebných stredísk vyplýva, že Wildersova pravicová a protiimigračná PVV získala 12,2 percenta hlasov. Skončila tak za možnými víťazmi z ľavicovo liberálnej strany Demokrati 66, Kresťanskodemo­kratickou výzvou aj vládnymi ľudovcami premiéra Marka Rutteho.

„Tým, že (voliči) zostali doma, tak ukázali svoj odpor k Európskej únii a nezáujem o ňu. Holandsko sa nestalo viac proeurópske,“ uviedol Wilders s tým, že na výsledku sa tak podpísala nízka volebná účasť. Tá predstavovala približne 37 percent.

Farage v Británii zrejme uspel

Zatiaľ čo Wilders v Holandsku podľa všetkého neuspel, Nigel Farage vo štvrtok so svojou Stranou nezávislosti Spojeného kráľovstva ( UKIP ) počas britskej časti hlasovania úspech zrejme zaznamenal. Strana totiž podľa čiastočných výsledkov miestnych volieb, ktoré sa konali súčasne s tými európskymi, získala kreslá na úkor vládnych konzervatívcov aj opoziční labouristov. UKIP sa usiluje o vystúpenie Británie z EÚ a o sprísnenie podmienok pre prisťahovalcov.

V piatok svojich europoslancov vyberajú Íri a od 14:00 aj Česi, ktorí môžu hlasovať až do soboty, kedy sa k nim pridajú obyvatelia Lotyšska, Malty a Slovenska. Zostávajúce štáty EÚ nechali hlasovanie na nedeľu. Oficiálne výsledky eurovolieb budú zverejnené až po nedeľných 23:00, kedy sa zatvoria volebné miestnosti v Taliansku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Holandsko #eurovoľby #Geert Wilders #Nigel Farage