Babišova partnerka vhodila do urny lístok bez obálky. Hlasovala znovu

Podľa českého ministerstva vnútra bol spôsob, akým volila Monika, partnerka ministra financií a šéfa ANO Andreja Babiša, zrejme porušením zákona. Babišová išla k volebnej urne dvakrát. Prvýkrát totiž vhodila samotný volebný lístok do urny a nevložila ho do obálky, ktorá je na to určená. Hlas je v takom prípade neplatný. Predseda volebnej komisie potom Babišovej povedal, že to je jeho chyba a že smie voliť ešte raz.

23.05.2014 18:13 , aktualizované: 18:28
Babiš, voľby Foto: ,
Andrej Babiš si s partnerkou Monikou po hlasovaní v eurovoľbách spravili vlastné selfie-foto.
debata (13)

Informuje o to portál České noviny. Navyše, keď sa Babišová znovu odobrala za plentu, s úpravou lístka jej pomáhal aj Andrej Babiš. Zákon pritom uvádza: „V priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov nesmie byť nikto prítomný súčasne s voličom, a to ani člen okrskovej volebnej komisie.“

Podľa hovorcu ministerstva vnútra Vladimíra Řepku mala okrsková volebná komisia zasiahnuť. Štátna volebná komisia sa bude prípadom na pondelkovom zasadnutí zaoberať len vtedy, ak jej kvôli tomuto pochybeniu bude adresovaná sťažnosť, povedal. Okrskovej volebnej komisii ale podľa neho postih nehrozí.

Komisia mala Babišovú tiež dopredu upozorniť, že hlasovací lístok vhadzuje do urny bez hlasovacej obálky, uviedol Řepka. Ak tomu ale nezabránila, „je na celej okrskovej volebnej komisii, aby prípadným hlasovaním rozhodla, ako v danom prípade postupovať“, dodal hovorca.

Babišová nie je jediná, kto sa v Česku počas volieb pomýlil. V čerstvej pamäti zostáva omyl, ktorého sa v priamych voľbách hlavy štátu vlani v januári dopustil prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. V prvom kole totiž hodil do volebnej urny hlasovací lístok bez obálky a jeho hlas tak bol neplatný. „Do očí mi blýskali (blesky) a to neznášam, vždy ma po tom bolia oči,“ vysvetlil to Schwarzenberg. „Stáva sa, keby som si zlomil nohu, bolo by to horšie,“ podotkol vtedy o svojom omyle.

Pri voľbách do Poslaneckej snemovne v júni 1998 vzbudil pozornosť vtedajší prezident Václav Havel, ktorý bol vtedy vo volebnej miestnosti v Lánoch za plentou na krátky okamih spoločne s manželkou Dagmar. To pritom volebný zákon, až na výnimku telesne postihnutých, neumožňuje. Podľa prezidentského hovorcu však vstúpila Havlova žena za plentu až v okamihu, keď prezident už odchádzal.

Česi volia dva dni

V susednej Českej republike sa v piatok poobede začali voľby do Európskeho parlamentu. Voliči majú na výber kandidátov z 38 strán, ktoré bojujú o 21 postov v EP. Voľby v ČR budú pokračovať aj v sobotu doobeda, no výsledky zverejnia spolu s ostatnými členskými štátmi v nedeľu večer, keď odhlasujú všetky krajiny. Voliť môže v Česku vyše osem miliónov ľudí, úrady však očakávajú nízku účasť. V roku 2009 volilo v eurovoľbách len 28 percent Čechov.

V piatok sa konajú voľby do EP aj v Írsku, vo štvrtok už odvolili v Británii a v Holandsku. V sobotu sa k hlasovaniu pripojí Slovensko, Lotyšsko a Malta, v nedeľu to bude zvyšných 21 krajín. EP, jediný priamo volený orgán viac ako polmiliardovej Európskej únie, bude po novom mať 751 členov z 28 krajín.

13 debata chyba