V Krásne nad Kysucou volia na železničnej stanici

Bistro vymenili za železničnú stanicu. V Krásne nad Kysucou (okres Čadca) bol po minulé voľby okrsok aj v miestnom bistre.

24.05.2014 15:17
eurovoľby, Kysuce Foto: ,
Volebná miestnosť v Krásne nad Kysucou: ,,Vo voľbách vyjadrím svoj názor a takisto si myslím, že každý volič by mal prísť voliť, pretože poslanci v Európskej únii majú šancu ovplyvniť život na Slovensku," povedal 37-ročný Milan z Krásna nad Kysucou, ktorý dopoludnia prišiel voliť spolu s manželkou a malým synčekom. 
debata (1)

Zriadilo ho tam pre to, aby bola volebná miestnosť bližšie k asi 500 voličom. „Inak by bola najbližšia volebná miestnosť vzdialená dva až tri kilometre. Osvedčilo sa to a pri každých voľbách, či komunálnych alebo parlamentných bola účasť v porovnaní s obdobím, keď tam volebná miestnosť nebola, vyššia,“ povedal primátor Krásna Jozef Grapa. Avšak tentoraz by sa do menšej miestnosti pri reštaurácii mnohopočetná volebná komisia nezmestila a tak sa mesto dohodlo so železnicami a prenajali si časť vestibulu na železničnej stanici.

A aj keď stanicou prejdú denne stovky ľudí, účasť v „železničnom okrsku“ bola zatiaľ dosť nízka. Z približne 500 voličov prišlo v prvých troch hodinách k volebným urnám len 12 ľudí. 34-ročná Mariana čakala na vlak do Čadce. Aj s tromi deťmi išli dopoludnia na nákup. „Voliť pôjdem, ale až večer,“ povedala. 52-ročná Alena už bola rozhodnutá, že hlas nedá nikomu. „Na voľby chodievam, ale teraz nepôjdem. Nezamestnanosť a ďalšie veci sa v tomto štáte neriešia. Ja už nikomu neverím, asi som skeptik,“ uviedla Alena.

Anna býva hneď vedľa železničnej stanice, v železničnom byte. Do volebnej miestnosti to mala dve minúty. Prišla pár minút pred desiatou hodinou dopoludnia a bola desiatou voličkou, ktorá pristúpila k volebnej urne. V tom čase prišlo odvoliť ešte stále menej voličov ako je počet členov v komisii, ktorých je 17. Aj keď 52-ročná obyvateľka kysuckého najmladšieho mesta chvíľku váhala, napokon sa rozhodla volieb zúčastniť. „Aj keď už možno mnohí neveria, ja dúfam, že sa polepší. Aj tým, čo nechcú ísť voliť by som odporučila, aby to zvážili a išli voliť, verím, že to bude mať význam,“ povedala 52-ročná Anna.

Pred nákupom a výletom na bicykloch zamierila do volebnej miestnosti v železničnej stanici aj mladá rodinka. „Vo voľbách vyjadrím svoj názor a takisto si myslím, že každý volič by mal prísť voliť, pretože poslanci v Európskej únii majú šancu ovplyvniť život na Slovensku“, povedal 37-ročný Milan. „Záleží nám na našej budúcnosti, na tom, kde sa bude naša krajina uberať. Kritizovať dokáže každý, ale mali by využiť šancu a ísť voliť, je dostatočné množstvo kandidátov na výber,“ povedala Milanova manželka 30-ročná Majka.

Za prenájom priestoru na železničnej stanici zaplatí obec železniciam 100 eur, tie budú obci refundované z prostriedkov na voľby. Železnice potvrdili, že je to prvý raz, čo je volebná miestnosť zriadená na železničnej stanici.

Krásno nad Kysucou je súčasťou obvodu Čadca, kde v eurovoľbách v roku 2009 dosiahla volebná účasť 14,31 percenta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kysuce #eurovoľby